Jaunišķis: Lietuvai ir jāierobežo imigrācija vai jāstiprina izlūkdienesti

Ārvalstīs
LETA/BNS
Latvijas Batkrievijas robeža uz kuras atrodas Baltkrievijas sūtītie bēgļi
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lietuvas varasiestādēm ir vai nu jāierobežo imigrācija, vai arī jāstiprina izlūkdienesti, jo tuvojas brīdis, kad amatpersonas vairs nespēs pārbaudīt visus iebraukušos ārvalstniekus, paziņojis Lietuvas Valsts drošības departamenta direktors Darjus Jaunišķis.

Viņš norādīja, ka no Baltkrievijas vien gadā ierodas aptuveni 17 000 imigrantu.

"Mums jādomā, kā šo procesu apturēt," intervijā ziņu aģentūrai BNS sacīja Jaunišķis.

"Šis slieksnis vēl nav sasniegts, bet, manuprāt, mēs tuvojamies kritiskajam punktam. Tāpēc es saku, ka mums šīs lietas jāuztver ļoti nopietni un jāpieņem noteikti lēmumi," norādīja Jaunišķis.

Viņš sacīja, ka saprot uzņēmēju vajadzības ievest darbaspēku, taču piebilda, ka tas rada arī "pretizlūkošanas riskus, ar kuriem valsts tuvākajā laikā nespēs tikt galā".

"Vai nu mēs būtiski pastiprinām dienestu spējas, kas ir diezgan ilgstošs un ļoti dārgs process, vai arī mēs veicam zināmus pasākumus, lai apturētu diasporu pieaugumu," norādīja Jaunišķis.

Lietuvas Valsts drošības departaments jau iepriekš brīdināja par Baltkrievijas drošības dienesta aktivitāti. "Es saprotu, ka baltkrievu opozīcija vienmēr ir bijusi slepeno dienestu mērķis, vienmēr uzskatīta par draudu, bet pēdējā laikā mēs novērojam šo lielo intensitātes pastiprināšanos," aģentūrai BNS sacīja Jaunišķis.

Cenšoties ierobežot imigrāciju, vairāki valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" deputāti decembra sākumā reģistrēja likuma grozījumu projektu, kura mērķis ir padarīt stingrākus ierobežojumus Baltkrievijas pilsoņiem, lai tie atbilstu ierobežojumiem, kas pašlaik tiek piemēroti krieviem. Izņēmums attiektos tikai uz baltkrieviem, kas ierodas strādāt augsti kvalificētu darbu.

Jaunišķis norādīja, ka atbalsta šos priekšlikumus. "Protams, es tos atbalstu, jo (..) mans pienākums ir aizsargāt Lietuvas valsti no pretizlūkošanas draudiem. Es vienmēr esmu par to, lai tiktu veikti radikālāki pasākumi, lai samazinātu risku mūsu pilsoņiem," sacīja Valsts drošības departamenta direktors.

Tomēr valdošā bloka līderi uzskata, ka šie priekšlikumi prasa detalizētāku apspriešanu.

Dalies ar šo ziņu