Lietuvas Aizsardzības ministrija ierosina profesionāliem karavīriem aizliegt doties arī uz Ķīnu, Moldovu un citām valstīm

Ārvalstīs
LETA/BNS
Lietuvas karavīrs mācībās Latvijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lietuvas Aizsardzības ministrija ierosinājusi profesionāliem karavīriem aizliegt doties ne tikai uz Krieviju un Baltkrieviju, bet arī uz Moldovu, Ķīnu un vēl vairākām zemēm.

Ministrija ir izstrādājusi valdības lēmumprojektu, kas paredz aizliegt profesionāliem karavīriem darba vai ārpus tā doties uz vairākām valstīm un teritorijām. Aizliegums spēkā stātos janvārī.

Nedraudzīgo valstu un teritoriju sarakstā ir Krievija un tās okupētā Ukrainas Krimas pussala, Baltkrievija, kā arī Armēnija, Azerbaidžāna, Kazahstāna, Ķīna, Moldova, arī Piedņestras reģions, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Uzbekistāna un Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioni.

Profesionāliem karavīriem arī būs aizliegts doties uz valstīm vai teritorijām, uz kurām došanos saviem pilsoņiem aizliegusi Lietuvas Ārlietu ministrija vai arī ir izdevusi aicinājumu nekavējoties doties no turienes prom.

Lēmumprojektā Lietuvas Aizsardzības ministrija ierosinājusi definēt gadījumus un noteikt kārtību, saskaņā ar kuru profesionālajiem karavīri varētu doties uz iepriekš minētajā sarakstā iekļautajām ārvalstīm vai teritorijām, saņemot speciālu atļauju.

Saskaņā ar ierosinātajiem grozījumiem valdība varētu noteikt gadījumus, tostarp izņēmumus personisku apstākļu dēļ, un kārtību, kad profesionālā dienesta karavīri uz sarakstā iekļautajām ārvalstīm vai teritorijām varētu doties ar atļauju vai izbraukšanas informācijas deklarāciju.

Aizsardzības ministrija apgalvo, ka šāds aizliegums ir saistīts ar valsts drošības interesēm.

Septembra beigās Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs ziņoja, ka cilvēki, kas strādā ar klasificētu informāciju, nevarēs doties uz Krieviju, Baltkrieviju un citām valstīm, kas rada draudus Lietuvai.

Centrs norādīja, ka šie ierobežojumi skars aptuveni 56 000 cilvēku.

Lēmums ierobežot dažiem Lietuvas pilsoņiem ceļošanu uz nedraudzīgām valstīm ir saistīts ar informāciju, ka Baltkrievijas izlūkdienesti jau kādu laiku pastiprina savas aktivitātes uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas. Saskaņā ar Lietuvas izlūkdienestu sniegto informāciju Lietuvas pilsoņi tiek nopratināti robežkontroles punktos un ar šantāžas un psiholoģiskā spiediena palīdzību spiesti sadarboties ar Baltkrievijas izlūkdienestiem.

Dalies ar šo ziņu