Latvija pievienojas kopīgajam paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas radīto draudu mazināšanu

Ārvalstīs
LETA
Irānas televīzijas kanālā tiek rādīta ballistiskās raķetes palaišana
Foto: AP/Scanpix

Latvija ir pievienojusies kopīgajam paziņojumam par Irānas raķešu un kodolprogrammas radīto draudu mazināšanu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latvija un 46 citas Masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas drošības iniciatīvas dalībvalstis 18.oktobrī sniedza kopīgu paziņojumu par ANO Drošības padomes rezolūciju, kas 2023.gada 18.oktobri noteica kā "Pārejas dienu", kad atcelt rezolūcijā minētos ierobežojumus, kas tika noteikti, lai radītu šķēršļus Irānas ballistisko raķešu programmas attīstībai. Rezolūcijas izstrādātāji balstījās uz pieņēmumu, ka Irāna veiks nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu uzticamību savas kodolprogrammas attīstībai civiliem mērķiem.

Tagad secināts, ka Irāna turpina attīstīt raķešu programmu un kodolprogrammu un nesadarbojas, lai pārliecinātu starptautisko sabiedrību par savas kodolprogrammas attīstīšanu miermīlīgiem mērķiem. Tādēļ Latvija kopā ar sabiedrotajiem un līdzīgi domājošajiem partneriem ir apņēmusies veicināt Irānas kodolprogrammas, raķešu un bezpilota lidaparātu programmu draudu reģionā un ārpus tā mazināšanu.

Irānas raķešu programma joprojām ir viens no lielākajiem izaicinājumiem starptautiskajam mieram un drošībai. Kopīgā paziņojumā Masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas drošības iniciatīvas dalībvalstis pauda apņemšanos veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai novērstu ar ballistiskajām raķetēm saistītu priekšmetu, materiālu, aprīkojuma, preču un tehnoloģiju piegādi, pārdošanu vai nodošanu Irānai, tādējādi aizsargājot mieru un stabilitāti reģionā un starptautiski.

ANO Drošības Padomes rezolūcijā Irānai noteiktās sankcijas transponē Eiropas Savienība, izdodot dalībvalstīm saistošus tiesību aktus.

Dalies ar šo ziņu