Kamēr Baltkrievijā atrodas “Vagner” algotņi, Polija gatavojas grandiozai bruņoto spēku parādei

Ārvalstīs
Sargs.lv/Mirror/ The New York Times
Polijas bruņoto spēku militārās parādes mēģinājums Varšavas ielās
Foto: EPA/Scanpix

Vakar no rīta sociālo tīklu platformas pāršalca video, kurās redzama Polijas armijas smagās tehnikas atrašanās Varšavas ielās, demonstrējot valsts militāro spēku naktī uz svētdienu. Kā skaidro Polijas Aizsardzības ministrija, tā ir tikai gatavošanās Bruņoto spēku dienai 15. augustā.

Sociālajos medijos publicētajos kadros ir redzamas garas militāro transportlīdzekļu rindas, kas lēnām pārvietojas pa Polijas galvaspilsētu, gatavojoties militārajai parādei. Tas notiek laikā, kad Baltkrievijā uzturas vismaz 4000 Krievijas valdības finansētās militārās algotņu grupas “Vagner” kaujinieki.

Kā skaidro Varšava, šī ir gatavošanās Polijas Bruņoto spēku dienai, lai atzīmētu Varšavas kaujas 103. gadadienu, kurā Polijas armija uzvarēja Sarkano armiju. Šogad parādei ir īpaša nozīme, jo tā brīdinās kaimiņos esošos diktatorus par valsts militāro spēku.

Polijas Aizsardzības ministrija savā mājaslapā atklāj, ka parādē būs redzamas 200 militārās tehnikas vienības un 92 lidmašīnas 2000 karavīru pavadībā. Bruņotie spēki prezentēs Polijas, Dienvidkorejas, Turcijas un ASV ražoto tehniku, ko Polija iegādājusies pēdējo gadu laikā.

Parādē klātesošie varēs redzēt ASV “M1A1 Abrams” un Dienvidkorejas “K2” tankus, kā arī pašgājējhaubices “K9”, raķešu palaišanas iekārtas “HIMARS”, pašgājējhaubices “Krab” un pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”.

No Polijā ražotās tehnikas Varšavas viesi un iedzīvotāji parādē redzēs jaunās kājnieku kaujas mašīnas “Borsuk”, bruņutransportieri “Rosomak” un mīnmetēju “Rak”, kā arī mīnēšanas transportlīdzekli “Baobab-K” un vieglās izlūkošanas transportlīdzekli “Zmija”.

Varšavas debesīs pavērsies vareni skati. Kopumā varēs redzēt 92 lidmašīnas, kā vieglā uzbrukuma lidmašīnas “FA-50”, “F-16” iznīcinātājus, Turcijas kaujas bezpilota lidaparātus “Bayraktar TB2” un dronus.

Pagājušajā nedēļā Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks paziņoja, ka pierobežas zonā armija izvietos 10 000 karavīru, lai atbalstītu policijas un robežsardzes darbu, kur jau divus gadus valsts cīnās ar nelegāliem migrantiem, kā arī Polijas iestādes ir nobažījušās par "Vagner" kaujinieku parādīšanos Baltkrievijā un iespējamām provokācijām uz robežas.

Satraukumu valstī tikai saasināja divu Baltkrievijas militāro helikopteru ielidošana Polijas gaisa telpā, papildus tam Baltkrievija pierobežā veic militāras mācības. Varšava to uzskata par apzinātu provokāciju.

Dalies ar šo ziņu