Aizsardzības ministrs: Lietuva vēlas iespējami ātrāk izstrādāt Vācijas brigādes dislocēšanas plānus

Ārvalstīs
LETA/BNS
Arvīds Anušausks un Boriss Pistoriuss
Foto: Boriss Pistoriuss un Arvīds Anušausks / DPA/Scanpix

Lietuva par Vācijas brigādes izvietošanas plānu vēlas "pēc iespējas ātrāk" vienoties, nevis līdz gada beigām, pēc tikšanās Viļņā ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Pēc iespējas ātrāk, nevis līdz gada beigām," Anušausks trešdien teica žurnālistiem Viļņā, kuru turpinās NATO samits. Viņš paskaidroja, ka vienošanās nepieciešama, lai plānotu, "finanses, būvniecību, projektēšanu".

"Protams, daudz ko var atlikt, tomēr domāju, ka mēs ar ministru vienojāmies, ka tas jāizdara pēc iespējas ātrāk," Anušausks piebilda.

Vācijas aizsardzības ministrs iepriekš teica, ka Berlīne brigādes izvietošanas Lietuvā plānu izstrādās līdz gada beigām.

Vācija vada kopš 2017. gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Pagājušajā gadā Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Vācijas kanclers Olafs Šolcs parakstīja komunikē, kas paredz Lietuvā izvietot Vācijas brigādi vairāku tūkstošu cilvēku sastāvā. Iepriekš Vācijas pozīcija bija Lietuvā izvietot tikai daļu no brigādes, bet pārējie karavīri gatavībā būtu dislocēti Vācijā. Tikmēr Lietuva uzstāja, ka pēc infrastruktūras sagatavošanas Lietuvā ir jāatrodas Vācijas brigādei pilnā apmērā.

Dalies ar šo ziņu