Puse vāciešu atbalsta pastāvīgu Vācijas militāro klātbūtni Lietuvā

Ārvalstīs
LETA/DPA
Vācijas karavīri Lietuvā
Foto: AP/Scanpix

Aptuveni puse vāciešu atbalsta Vācijas militārā kontingenta pastāvīgu klātbūtni Lietuvā, liecina aptaujas rezultāti, kas publicēti Viļņā gaidāmā NATO samita priekšvakarā.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc aģentūras DPA pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "YouGov", 49% respondentu atbalsta 4000 karavīru nosūtīšanu uz Lietuvu NATO austrumu flanga stiprināšanai, par kuru paziņojis aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss.

Tikmēr trešdaļa jeb 31% respondentu pret šo ieceri iebildusi, kamēr 20% aptaujāto uz šo jautājumu nav varējuši vai nav vēlējušies atbildēt.

Militārā kontingenta pastāvīga izvietošana Lietuvā vislielāko atbalstu bauda to vēlētāju vidū, kas balso par zaļajiem. No zaļo atbalstītājiem šo ieceri pozitīvi vērtējuši 68%.

Savukārt starp kanclera Olafa Šolca pārstāvēto sociāldemokrātu (SPD) vēlētājiem karavīru nosūtīšanu uz Lietuvu atbalsta 56% respondentu.

Viszemāko atbalstu iecere bauda labējās eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) vēlētāju vidū, no kuriem pret to iebilduši 60%.

53% vāciešu izteikušies, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā Bundesvēram ir jāpalīdz aizstāvēt Lietuvu.

Vācija kopš 2017.gada vada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru.

Dalies ar šo ziņu