Igaunijā vieglo tanku un kājnieku kaujas mašīnu vadīšanai vajadzēs tikai B kategorijas apliecību

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
tanks
Foto: mil.ee

Plānots, ka turpmāk Igaunijas bruņotajos spēkos tanku un kājnieku kaujas mašīnu (IFV) vadīšanai būs nepieciešama tikai B kategorijas vadīšanas apliecība, kāda vajadzīga arī vieglo automašīnu vadītājiem. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs jau nosūtījis saskaņošanai likumprojektu, kas pazeminātu šīs prasības līdz B kategorijai.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošajiem noteikumiem, Igaunijas aizsardzības spēkos un Aizsardzības līgā (Kaitseliit) dienošajiem karavīriem šo vieglo kaujas transportlīdzekļu vadīšanai nepieciešama C, D vai T kategorijas autovadītāja apliecība.

Likumprojektā skaidrots, ka vieglajiem kaujas transportlīdzekļiem atļauts braukt vien ar ātrumu līdz 50 kilometriem stundā. Tas samazina iespējamos riskus līdzbraucējiem, kas var rasties vadītāja kļūdu dēļ.

Tādējādi likumprojekts paredz Igaunijas bruņoto spēku karavīriem vecumā no 18 gadiem, kuriem jau ir B kategorijas mehānisko transportlīdzekļu vadītāja apliecība, piešķirt tiesības vadīt militārās kājnieku kaujas mašīnas un kāpurķēžu tankus.

Tiesa gan, spēkā paliek noteikums, ka pirms šo militāro transportlīdzekļu vadīšanas karavīriem būs jāiziet speciāla braukšanas apmācība ar konkrēto spēkratu, taču nebūs jākārto braukšanas eksāmens.

Vieglākas kategorijas kāpurķēžu transportlīdzekļi pēc konstrukcijas atšķiras,  tādēļ tiem nepieciešamas atšķirīgas vadītāja iemaņas nekā citu transportlīdzekļu vadīšanai, taču to pēc speciālās apmācības varēs veikt arī indivīds ar B kategorijas vadīšanas apliecību.

Līdz ar to šo transportlīdzekļu potenciālos vadītājus varēs nekavējoties reģistrēt Igaunijas Aizsardzības spēku vadītajos mašīnu apkalpes kursos, tādējādi par sešiem mēnešiem samazinot vidējo laiku, kas iepriekš tika pavadīts, lai iegūtu konkrētās auto kategorijas vadīšanas licenci.

Dalies ar šo ziņu