“Forbes”: Ķīna drīzumā var izveidot jaunu militāro aliansi pret “AUKUS”

Ārvalstīs
Sargs.lv/Forbes
Ķīnas prezidents Sji Dziņpins un Krievijas diktators Vladimirs Putins
Foto: AP/Scanpix

Šajā nedēļā pasaules medijos izplatījās ziņa par Austrālijas vēlmi iegādātie piecas ASV kodolzemūdenes. Šī ziņa nepalika nepamanīta Ķīnā, jau nākamajā dienā tika paziņots, ka Ķīnas prezidents Sji Dziņpins dosies uz Maskavu tikties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, kurā iespējams tiks izveidota sava veida “Anti-AUKUS” alianse, Krievijai tirgojot zemūdenes un to tehnoloģijas Ķīnai, savukārt, Ķīna nodrošinātu Krievijai militāro palīdzību, tādējādi radot pretestību “AUKUS” un atrisinot steidzamas problēmas abām valstīm. ASV žurnāls “Forbes” skaidro, ko nozīmē šāda sadarbība starp Krieviju un Ķīnu un kādas ir iespējamās sekas, ne tikai Rietumiem, bet arī pašai Krievijai.

2021. gadā ASV, Lielbritānija un Austrālija noslēdza “AUKUS” trīspusējās drošības līgumu Indijas – Klusā okeāna reģionā. Tas ietver ASV palīdzību nodrošināt Lielbritānijai un Austrālijai kodolzemūdenes, kā arī valstu sadarbību kiberdrošībā, mākslīgā interneta, kvantu tehnoloģiju, elektroniskā kara, inovāciju un informācijas apmaiņas jomās.

Image
AUKUS valstu līderu tikšanās 13. martā
AUKUS valstu līderu tikšanās 13. martā. Foto: REUTERS/Scanpix

Līdz šim Krievijas kodolzemūdeņu tehnoloģiju izplatīšana un pārdošana V. Putinam bija tabu tēma taču zemūdeņu nodošana Ķīnas rokās, rada problēmas Indijas – Klusā okeāna reģiona drošības sistēmai, savukārt Ķīnas militārā palīdzība Krievijai apdraud Ukrainas izredzes uzvarēt karu. 

Ja Irāna tiktu piesaistīta “Anti-AUKUS” trīspusējai partnerībai, Krievijas kodolenerģijas zemūdeņu tehnoloģiju izplatība radītu haosu līdz pat Tuvajiem Austrumiem un Eiropai.

“Anti-AUKUS” ass

AUKUS izveides viens no mērķiem ir atturēt Ķīnas dominanci reģionā un papildināt Apvienotās Karalistes zemūdens floti, lai veicinātu Atlantijas okeāna ziemeļu daļas drošību. Savukārt Krievijai diplomātisko attiecību attīstīšana ar Ķīnu ir tieši tas, kas nepieciešams. Arī Ķīnas aizsardzības ministrs ģenerālis Vejs Fenghuē (Wei Fenghue) un Ķīnas diplomāts  Li Šangfu (Li Shangfu) ir vairāk nekā gatavi iegādāties Krievijas zemūdenes.

Li Šangfu, kuru ASV ir sankcionējusi par modernu Krievijas ieroču iegādi Ķīnai, precīzi zina, kas Ķīnai ir vajadzīgs no Krievijas brūkošā militārā arsenāla.

Visi pamatnosacījumi, lai izveidotu “Anti-AUKUS” asi starp Ķīnu un Krieviju jau pastāv. Ķīnas un ASV attiecības ir vienā no zemākajiem punktiem, kā arī Krievija, kura karo pret Ukrainu, ir pietiekami izmisusi, lai pārdotu savas kodolzemūdenes, kas ir vienas no nedaudzajām Krievijas tehnoloģijām, kuras ir gandrīz līdzvērtīgas Rietumu tehnoloģijām.

Tā kā Austrālija gatavojas iegādāties piecas jaunas zemūdenes, Ķīnai nekavējoties ir vajadzīgas modernas kodolzemūdenes. Ķīnas Jūras spēku zemūdenes nav pietiekami konkurētspējīgas, abas to jaunākās kodolzemūdenes, “Shang” klases (093 tipa) uzbrukuma zemūdenes un “Jin” klases (094 tipa) ballistisko raķešu zemūdenes ir skaļākas par Krievijas aukstā kara laika “Akula I” klases un “Oscar II” klases kodolzemūdenēm.

Image
"Akula" klases zemūdene militārās parādes apmācībā Vladivostokā.
"Akula" klases zemūdene militārās parādes apmācībā Vladivostokā. Foto: REUTERS/Scanpix
Tā kā Ķīnas rūpnieciskā industrija ir sagatavota ātrai zemūdeņu ražošanai, Ķīnai ir viss, kas nepieciešams, lai uzsāktu zemūdens bruņošanās sacensības, ieviešot jaunākās Krievijas zemūdeņu tehnoloģijas.

2022. gada novembrī Austrālijas prese jau brīdināja par “sausajiem Ķīnas kodolzemūdeņu dokiem Huludao, Liaoningas provincē, kurā novērota pastiprināta aktivitāte.”

Irānas pievienošanās nav paredzama tuvākajā nākotnē, taču pašreizējais Irānas atbalsts Krievijai, nodrošinot savus dronus un citu palīdzību, rada Krievijai jaunu Tuvo Austrumu partneri un Ķīnas bezlimitu vienošanās, ļauj V.Putinam un Sji Dziņpinam vēl vairāk destabilizēt Tuvo Austrumu ģeopolitisko situāciju.

“Anti-AUKUS” alianses sekas

Šī pēkšņā Ķīnas un Krievijas tehnoloģiskā alianse sarežģī globālo drošības sistēmu. Ja Ķīnai strauji pieaugs modernu, Krievijas uzlabotu kodolzemūdeņu skaits, valstīm visā Indijas-Klusā okeāna reģionā radīsies grūtības uz to pietiekami ātri reaģēt. ASV ilgtermiņa jūras spēku plāni kļūs nevērtīgi, un citām Indijas un Klusā okeāna reģiona ieinteresētajām pusēm būs ātri jāmaina sava aizsardzības stratēģijas.

Tiklīdz Klusajā okeānā sāks strādāt jaunās Ķīnas kodolzemūdenes, reģionālā interese par kodolzemūdenēm pieaugs.

Lai reaģētu uz šo, Rietumiem būtu jāpaplašina AUKUS iespējas. “SSN-AUKUS” ir pirmā uz eksportu orientētā Rietumu kodolzemūdene, tādējādi Indija, Japāna, Taivāna, Dienvidkoreja, Singapūra, Kanāda un citas Klusā okeāna valstis varētu tikt iesaistītas kā potenciālie partneri.
Image
"Virginia" klases uzbrukuma zemūdene pirmsekspluatācijas (SSN 785)
"Virginia" klases uzbrukuma zemūdene pirms ekspluatācijas (SSN 785). Foto: REUTERS/Scanpix

Jebkura moderna Krievijas kodolzemūdeņu tehnoloģiju apvienošana ar Ķīnas milzīgajām jūras spēku ražošanas iespējām ir bīstama situācija ASV. Augstākā līmeņa Krievijas zemūdeņu tehnoloģijas jau apdraud ASV zemūdens spēju dominanci. Līdzīgām tehnoloģijām nonākot Ķīnas prasmīgajās rokās spriedze Klusajā okeānā tikai pieaugs.

Taču Krievijai kodolzemūdeņu tehnoloģiju nodošana Ķīnai ir pazemojošs risks, jo ārpus dabas resursiem un teritorijas Krievijai nav daudz ko piedāvāt Ķīnas līderim.

Tiklīdz Krievijas tehnoloģiskās priekšrocības būs zudušas, tā vairs nespēs atgūties. Jau tā novājinātā Krievija, kas saskaras ar masīvu, nepietiekami apdzīvotu un tagad neaizsargātu sauszemes robežu ar Ķīnu, iepriekš rēķinājās ar zemūdens pārākumu kā veidu, kā ierobežot Ķīnas ziemeļu avantūrismu.

Sniedzot Ķīnai dominējošo stāvokli zemūdens jomā, tiks apdraudēta Krievijas suverenitāte Klusā okeāna ziemeļu daļā un Arktikā, un Krievijai būs maz militāru iespēju, ja attiecības ar Ķīnu laika gaitā pasliktināsies.

Taču viss iepriekš uzskaitītais V. Putinam var nebūt svarīgi. Ar pastāvīgu munīcijas piegādi no Ķīnas un iespēju ātri salauzt Ukrainu, Krievija var norakstīt Sibīriju un vienkārši koncentrēties uz dominēšanu Rietumeiropā un Vidusjūrā, kur atrodas V.Putina sirds, jahta un villa.

Dalies ar šo ziņu