Ukrainas diplomāts aicina Šolcu nenoteikt "sarkanās līnijas" bruņojuma piegādēm

Ārvalstīs
LETA/DPA
Vācijas kanclers Olafs Šolcs
Foto: picture alliance / photothek/ Scanpix

Attiecībā uz bruņojuma piegādēm Ukrainai nevajadzētu būt nekādām "sarkanajām līnijām", vēršoties pie Vācijas kanclera Olafa Šolca, intervijā ziņu aģentūrai DPA sacīja Ukrainas ārlietu ministra vietnieks Andrijs Meļniks, vienlaikus pārmetot Vācijas valdībai "zigzag pieeju" Ukrainas atbalstīšanā.

Diplomāts atzina, ka Šolcs "lauzis epohālu tabu" ar savu paziņojumu par militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai divas dienas pēc Krievijas iebrukuma.

"Bet šī pavērsiena iemiesošanas ceļā ir ievērojama kavēšanās, tā vairāk atgādina zigzag pieeju gan ar daudziem kavēkļiem, gan stratēģiskiem ieguvumiem," sacīja Meļniks, kurš agrāk bija Ukrainas vēstnieks Vācijā.

Joprojām ir "pārāk daudz šķēršļu", pavēstīja Meļņiks, norādot, ka tas īpaši attiecas uz Šolca sociāldemokrātu partiju.

"Mēs, ukraiņi, aicinām kancleru pārkāpt visām šīm pašu novilktajām "sarkanajām līnijām" un nodrošināt ukraiņu spēkus ar visām pieejamajām bruņojuma sistēmām."

Vācijas bruņojuma piegādes līdz šim tiešām bijis kvalitatīvs izrāviens, tomēr ar to nav pietiekami, lai Krievijai atkarotu okupētās Ukrainas teritorijas, arī Krimu.

"Mēs sagaidām Vācijas koalīcijas valdības tālākus drosmīgus lēmumus, īpaši attiecībā uz ātru Vācijas reaktīvo iznīcinātāju nodošanu transatlantiskās gaisa spēku koalīcijas ietvaros, lai paātrinātu ukraiņu atbrīvošanu okupētajās teritorijās."

Ukrainas flote arī varētu lieliski likt lietā Vācijas fregates un korvetes, kā arī zemūdenes, lai salauztu Krievijas dominanci Melnajā jūrā, sacīja Ukrainas ārlietu ministra vietnieks.

Dalies ar šo ziņu