Igaunijā norisinās ārkārtas militārās mācības “Okas”

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunija
Foto: ilustratīvs/Igaunijas Aizsardzības spēki

Igaunijas valdība ceturtdien apstiprināja ārkārtas militārās mācības “Okas”, kurās piedalās 830 Igaunijas teritoriālās aizsardzības vienību karavīri. Valdība uzsvēra, ka, lai arī neplānotas, šīs  mācības nenozīmē, ka Igaunijai pašlaik pastāv tūlītēji militāri draudi. Mācību “Okas” galvenais mērķis ir pārbaudīt, kā darbojas valsts aizsardzības komandķēde, sākot ar Igaunijas valdības lēmumu, līdz pat kaujas gatavības nodrošināšanai ātrās reaģēšanas struktūrā norādītajās vienībās.

Pēc Igaunijas Aizsardzības spēku komandiera ģenerāļa Martina Herema priekšlikuma šajās mācībās piedalās arī 658 rezervisti no Igaunijas Zemessardzes jeb Aizsardzības līgas (Kaitseliit) Pērnavas, Sāremā un Lēnes apgabalu teritoriālās aizsardzības vienībām, kas ietilpst Rietumu teritoriālās aizsardzības reģionā.

Tāpat apgabalu komandieri uz mācībām uzaicinājuši vēl papildu 172 Aizsardzības līgas karavīrus. Rezervistiem, kurus vienības ir iesaukušas, ir pienākums nekavējoties pieteikties savā norādītajā pulcēšanās punktā.

658 rezervisti tiek izsaukti uz mācībām, kas notiks divās daļās: 622 rezervisti piedalīsies tradicionālajās ārkārtas mācībās no 26. līdz 29. janvārim, bet 36 piedalīsies paplašinātajās mācībās, kas notiks no 26. janvāra līdz 23. februārim.

Mācību “Okas” galvenais mērķis ir pārbaudīt, kā darbojas valsts aizsardzības komandķēde, sākot ar Igaunijas valdības lēmumu, līdz pat kaujas gatavības nodrošināšanai ātrās reaģēšanas struktūrā norādītajās vienībās.

Mācību laikā Igaunijas Aizsardzības līgas Rietumu teritoriālās aizsardzības apgabala vienības trenēsies arī kara laika uzdevumu veikšanā un kaujas gatavības uzturēšanā.

Papildus mazo vienību taktikas treniņam šajās militārajās mācībās iekļauta arī  ārkārtas vingrinājumu veikšana. Mācību laikā dalībniekiem pastāvīgi nav jāatrodas konkrētā vietā, vienlaikus saglabājot augstu gatavību noteiktā termiņā ierasties dežūrdaļā.

Rezervistiem, kuri mācību laikā atrodas pastāvīgā kaujas gatavībā, atļauts kārtot arī personīgās un darba lietas, vienlaikus saņemot atlīdzību arī par dalību mācībās.

Gan Igaunijas Aizsardzības spēku, gan Aizsardzības līgas uzdevums ir nodrošināt pastāvīgu valsts aizsardzību, un to iespējams trenēt tikai militāro mācību laikā. Valsts aizsardzības modeļa pamatā ir rezerves militārās struktūras, tāpēc Igaunijai ir jāorganizē regulāras miera laika mācības, lai saglabātu un veicinātu rezerves struktūras spēju savlaicīgi reaģēt.

Igaunijas bruņotie spēki regulāri izdod rīkojumus rezervistiem piedalīties lielākās vai mazākās militārās mācībās, piemēram, “Siil” un “Kevadtorm”, par to brīdinot 120 dienas iepriekš.

Dalies ar šo ziņu