Slovākija gatava modernizētos iznīcinātājus “MiG-29” nodot Ukrainai

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defence News
Slovākija
Foto: AP/Scanpix

Domājot, kā pastiprināt Ukrainas gaisa kaujas spējas, Slovākijas ārlietu un Eiropas lietu ministrs Ratislavs Kačers paziņojis, ka Slovākija sadarbībā ar ASV būtu gatava nodot Ukrainas Gaisa spēkiem savus padomju laikā ražotos iznīcinātājus “MiG-29”, kas pirms kāda laika ir modernizēti un vēl ir darba kārtībā.

Kā norādījis ministrs, pašlaik Slovākija apspriežas ar NATO, tostarp ASV, partneriem par to, kā šīs lidmašīnas varētu nodot Ukrainai.

"Mums bija ļoti saturīga saruna ar [Ukrainas] prezidentu. Slovākijas aizsardzības ministrs paskaidroja [Ukrainas] prezidentam, kā mēs to varam izdarīt. Un es domāju, ka tuvāko nedēļu laikā Slovākijā ieradīsies Ukrainas delegācija, un mēs strādāsim kopā ar saviem amerikāņu draugiem, lai šo lēmumu padarītu par realitāti,” sacīja R. Kačers.

Slovākijas Aizsardzības ministrijas dati liecina, ka kopumā Slovākija pēc Čehoslovākijas sabrukuma nodrošināja sev 24 vienvietīgās un divvietīgās kaujas lidmašīnas “MiG-29”. Taču atlikušās 11 kaujas lidmašīnas Slovākijas Gaisa spēkos vairs netiek izmantotas jau kopš pagājušā gada augusta.

"MiG-29” iznīcināji tika modernizēti laikā no 2004. līdz 2006.gadam, tostarp ar NATO saderīgām sakaru un navigācijas sistēmām. Šīs 11 Slovākijas “MiG-29” lidmašīnas var tikt  ekspluatētas vēl vismaz 2029. - 2035. gadam, līdz ar to tās varētu noderēt Ukrainai, teikts Slovākijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Kā norāda Slovākijas ārlietu un Eiropas lietu ministrs, Slovākija šobrīd risina sarunas ar ASV par labāko veidu, kā šīs lidmašīnas varētu nodot Ukrainai.

Tas liecina, ka Bratislava plāno izvairīties no līdzīgas situācijas, kāda bija šī gada sākumā, kad Polija atklāja plānus nodot savus “MiG-29” Ukrainas Gaisa spēkiem, tomēr iniciatīva neīstenojās pēc tam, kad Polijas un ASV amatpersonas iesaistījās publiskā diskusijā par Vašingtonas iespējamo lomu iepirkumā.

Polija piedāvāja pārvest iznīcinātājus uz ASV, kas pēc tam varētu nodrošināt to piegādi Ukrainai, taču galu galā abiem sabiedrotajiem neizdevās panākt vienošanos.

Slovākijas Gaisa spēki drīzuma gaida 14 jaunu iznīcinātāju “F-16” piegādi, ar kuriem turpmāk tiks sargāta valsts gaisa telpu. Paredzams, ka piegādes varētu sāksies 2024. gadā. Tikmēr par Slovākijas gaisa telpas drošību vismaz līdz 2023. gada 31. decembrim gādā NATO sabiedrotie – Čehijas un Polijas Gaisa spēki.  

Dalies ar šo ziņu