“Politico”: Krievijas tiek turēta aizdomās par vēstuļu bumbām Spānijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Politico
Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

Spānijas drošības spēki izmeklē gadījumus, kad uz politiskām, militārām un diplomātiskām iestādēm nosūtītas vēstuļu bumbas. Sprādzienbīstamās ierīces tika nosūtītas uz ASV vēstniecību un Spānijas premjerministra biroju, kā arī uz četriem citiem mērķiem - Ukrainas vēstniecība, Aizsardzības ministriju, ieroču ražotāju un militāro bāzi, izraisot drošības trauksmi. Vietu saistība, kuras saņēma bumbas, norāda uz aizdomām par Krievijas iesaisti, vēsta “Politico”.

Vēstuļu mērķu raksturs ir radījis aizdomas par saikni ar Krieviju. Spānija aktīvi atbalsta Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, un 19.novembrī Aizsardzības ministrija paziņoja, ka grasās nosūtīt uz Ukrainu jaunu militārās palīdzības kravu, lai palīdzētu tai atvairīt Krievijas iebrucējus.

Spānijas Nacionālā tiesa sākusi izmeklēšanu par iespējamiem ar terorismu saistītiem noziegumiem, un Spānijas sabiedriskajās ēkās noteikta trauksme, lai gan terorisma draudu līmenis nav mainīts.

Trešdien ziņoja par pirmo spridzekli, kad Ukrainas vēstniecības darbinieks Madridē tika ievainots, aizdegoties atvērtās pakas saturam. Viņam sniegta medicīniskā palīdzība apdeguma vietai, taču viņš netika ievietots slimnīcā, kā arī bija vienīgais cilvēks, kurš cietis no vēstuļu bumbām.

Paciņa bija adresēta Ukrainas vēstniekam Sergijam Pohoreļcevam (Sergi Pohoreltsev). Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba) pavēlēja pastiprināt drošību visās savas valsts vēstniecībās.

S.Pohoreļcevs deva mājienu par iespējamu Krievijas saistību, sakot: "Mēs zinām, ka mūsu ienaidnieks ir teroristiska valsts, un mēs varam sagaidīt jebko."

Taču Krievijas vēstniecība Madridē paziņoja, ka nosoda "jebkurus terorisma draudus vai aktus, īpaši pret vēstniecību".

Drošības valsts sekretārs Rafaels Peress (Rafael Pérez) sacīja, ka viela, kas atradās premjerministra birojam nosūtītajā iepakojumā, ir "savienojums vai sastāvdaļa ar līdzīgām īpašībām kā uguņošanā izmantojamam materiālam".

Laikraksts “El País” publicēja fotoattēlu ar premjerministram nosūtīto paciņu, kas bija izgatavota no kartona, 10 cm x 18 cm liela un adresāts rakstīts ar roku. Tā tika nosūtīta pa pastu.

Vēl vienu vēstules bumbu nosūtīja uz aizsardzības ministres Margaritas Robles (Margarita Robles) biroju, kur ceturtdien tā tika deaktivizēta.

Dažas stundas iepriekš policija bija deaktivizējusi ierīci, kas tika nosūtīta ieroču ražotājam “Instalaza”, kas atrodas Saragosas ziemeļaustrumu pilsētā. “Instalaza” nodrošināja Spānijas valdībai granātmetējus, kurus nosūtīja uz Ukrainu kā militāro palīdzību. Vēl viens vēstuļu bumbu mērķis bija “Torrejonas de Ardozas” militārā bāze Madrides pievārtē.

R.Peress sacīja, ka starp dažām pakām ir līdzības, kuras visas, domājams, ir sūtītas no Spānijas. Spānijas mediji, atsaucoties uz avotiem drošības nozarē, ziņoja, ka iepakojumu atvēršana aizdedzina ierīci, kas pēc tam rada liesmu, nevis sprādzienu.

Dalies ar šo ziņu