Vācijā atklāj pieminekli NATO misijās kritušajiem karavīriem, pieminot arī Latvijas karavīrus.

Ārvalstīs
Sargs.lv
Piemiņas vieta kritušajiem Latvijas karavīriem Potsdamā
Foto: pulkvežleitnants R.Millers/NBS

2022. gada 11.novembrī, Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehta (Christine Lambrecht) Potsdamā atklāja piemiņas vietu, kura veltīta 109 Vācijas bruņoto spēku, sabiedroto, tai skaitā arī Latvijas karavīriem, kas krituši NATO misijās Afganistānā, kuri dienēja Ziemeļu Reģiona štāba atbildības teritorijā. Piemineklis veidots no 27 tonnu smaga laukakmens, kas atvests no Afganistānas Marmalas bāzes. Piemineklis novietots blakām citiem no Afganistānas atvestajiem piemiņas memoriāliem Vācijas bruņoto spēku izveidotajā “Piemiņas mežā”.

Marmalas bāzē izveidotā memoriālā “sirds”, kas ir 27 tonnas smags neregulārs laukakmens no tuvējiem Marmalas kalniem, līdz šim atradās Vācijas bruņoto spēku vadītā NATO operācijas Afganistānā Ziemeļu Reģionālā štāba bāzē pie Mazaršarifas.

Image
Vācijas pilsētā Potsdamā atklātā piemiņas vieta Vācijas un NATO sabiedroto, tostarp Latvijas kritušajiem karavīriem Afganistānā
Foto: Vācijas pilsētā Potsdamā atklātā piemiņas vieta Vācijas un NATO sabiedroto, tostarp Latvijas kritušajiem karavīriem Afganistānā/ pulkvežleitnants R.Millers

Piemiņas laukakmens tika pārvests uz Potsdamu, Vācijas bruņoto spēku Operācijas Vadības pavēlniecības Henninga fon Treskova kazarmu teritoriju, tajā izveidotajā atceres piemiņas vietā, kas tiek dēvēta pat "Piemiņas mežu" ("Wald der Erinnerung"). Tā ir pēdējā no piemiņas vietām, kas tiek pārcelta uz Vāciju pēc NATO operācijas beigām Afganistānā.

Image
NBS kaprālim Dāvim Baltābolam veltītā piemiņas plāksne
Foto: NBS kaprālim Dāvim Baltābolam veltītā piemiņas plāksne/ pulkvežleitnants R.Millers
Kopumā piemiņas vietā ir izvietotas 109 piemiņas plāksnes no tām 59 Vācijas bruņoto spēku karavīriem, bet divas Latvijas kritušajiem karavīriem - kaprālim Dāvim Baltābolam un dižkareivim Edgaram Ozoliņam, kas savas dzīvības zaudēja ISAF operācijas laikā.

Piemiņas akmens uzraksts vēsta: "Lai mēs neaizmirstu" ("Lest we forget").

Image
NBS dižkareivim Edgaram Ozoliņam veltītā piemiņas plāksne
Foto: NBS dižkareivim Edgaram Ozoliņam veltītā piemiņas plāksne/ pulkvežleitnants R.Millers
Vācijas aizsardzības ministre savā uzrunā NATO karavīriem un kritušo tuviniekiem teica: “Pēc 20 gadiem laukakmeni atvedām mājās, tā piemin tos, kuri dzīvi neatgriezīsies, tos, kurus sargājam savās sirdīs un domās. Emocionālā atbildība par kaujā kritušajiem daudzkārt pārsniedza akmens svaru. Mēs esam viņiem parādā, ka šodien varam stāvēt šeit, šajā piemiņas vietā.”

 

Memoriālā akmens atklāšanas pasākumā atnākušos uzrunāja arī Afganistānā kritušā karavīra mamma Tanja Menca (Tanja Menz): “Šeit ir norādīti tik daudz cilvēku vārdi, kuri, tāpat kā neskaitāmi citi, ir dienējuši, lai Afganistānā notiktu pozitīvas pārmaiņas un lai viss nebūtu bezjēdzīgi. Var paiet kāds laiks, līdz mēs varēsim redzēt viņu darba rezultātus. Vai viņu upuris bija pārāk liels, to katrs var atbildēt tikai individuāli.”

Aptuveni 4500 kvadrātmetru lielais “Piemiņas mežs” tika atklāts 2014. gada novembrī. Tajā ir pieejamas visas Afganistānas operācijas laika izveidotās kritušo varoņu piemiņas vietas no Vācijas bruņoto spēku bāzēm Kunduzā, Feizabadā, “OP North” un Kabulā.

Dalies ar šo ziņu