Rietumu slavenību atbalsts Ukrainai - svarīgs ieguldījums cīņā pret Putinu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Military Times /The Hill / Business Insider / Euronews / The Moscow Times / Global Citizent / CNN
ASV aktieris Bens Stillers tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Pr/SIPA/Scanpix

Krievijas uzsāktais karš Ukrainā izraisīja sašutumu visā Rietumu pasaulē. Jau no pirmās kara dienas Ukrainai savu palīdzību sāka sniegt Rietumvalstu šovbiznesa un sporta slavenības. Tās ne tikai sazvanījās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski bet, riskējot ar savu drošību, ieradās kara plosītajā Kijivā, lai tiktos klātienē. Līdz šim Rietumu slavenību atbalsts Ukrainai devis nozīmīgus ieguvumus – aktīvi tikušas virzītas ne tikai dažādas labdarības programmas, bet sniegts arī atbalsts bruņotajiem spēkiem. Tik pat svarīga izrādījusies šovbiznesa zvaigžņu politiskā ietekme. Tieši slavenību atbalsts Ukrainai daudzām valdībām lika daudz plašāk atbalstīt Krievijas agresijas skarto valsti.

Holivudas zvaigznes Kijivā

Pirmā slavenība, kas publiski tikās ar prezidentu V.Zelenski un bija Kijivā vēl pirms Krievijas īstenotā 24.februāra iebrukuma bija aktieris Šons Penns (Sean Penn). Viņš Ukrainas galvaspilsētā bija ieradies, lai veidotu dokumentālo filmu par Krievijas invāziju un personīgi piedzīvoja pirmās Ukrainas galvaspilsētas bombardēšanas. Zīmīgi, ka šis aktieris Ukrainā savu darbu sāka brīdī, kad vairums Rietumu politiķu pat nespēja iedomāties, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins spētu uzsākt karu pret Ukrainu.

Image
ASV aktieris un režisors Šons Pens tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Ukrainas prezidenta biroja vadītāju Andriju Jermaku
Foto: ASV aktieris un režisors Šons Pens tiekas ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Ukrainas prezidenta biroja vadītāju Andriju Jermaku AFP/Scanpix
"Es zinu, ka mums ir jāiegulda viss, kas mums ir, lai atbalstītu Ukrainas tautu un atbalstītu prezidentu Zelenski, pretējā gadījumā es nedomāju, ka Amerika spēs pamatot savu kā demokrātijas šūpuļa lomu,” sacīja amerikāņu medijam CNN kara mutulī pēkšņi ierautais Š. Pens. Viņš jau tuvākajā laikā apņēmies radīt filmu, pasaulei parādot Krievijas agresijas realitāti.

Karam turpinoties, aizvien vairāk Rietumu pasaules slavenības sāka izteikt atbalstu Ukrainai, klātienē apmeklējot Kijivu. Ar bijušo aktieri un komiķi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski tikās viņa Holivudas kolēģi - Džesika Česteina (Jessica Chastain), Bens Stillers (Ben Stiller), Andželīna Džolija (Angelina Jolie), Līvs Šreibers (Liev Schreiber) un citi.

Image
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiekas ar ASV aktrisi Džesiku Česteinu
Foto: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiekas ar ASV aktrisi Džesiku Česteinu/ AFP/ Scanpix

Zvaigžņotie videozvani Ukrainas prezidentam

Vēl lielāks skaits Rietumvalstu kinozvaigžņu savu atbalstu Ukrainas cīņai par neatkarīgu pauda videozvanos V. Zelenskim. Šādu atbalstu ukraiņu tautai 15.septembrī tiešsaistes sarunā ar V. Zelenskim personīgi pauda pazīstamais britu aktieris Benedikts Kamberbačs (Benedict Cumberbatch), izsakot savu solidaritāti un paužot gatavību iesaistīties Lielbritānijas valdības projektā “Mājas Ukrainai”, kas ir programma, kuras ietvaros britu iedzīvotāji savās mājās uzņemt ukraiņu bēgļus.

Pēc sarunas ar B. Kamberbaču, V. Zelenskis pauda pateicību par viņa ieguldījumu Ukrainas atbalstam. "Ir svarīgi, lai Ukrainas tēma joprojām būtu galvenā, un tādi slaveni cilvēki mums palīdz aizklauvēties līdz to valstu valdībām, kuras īpaši aktīvi nav atbalstījušas Ukrainu,” sacīja Ukrainas prezidents.

Tikmēr viena no militāri nozīmīgākajām sarunām Ukrainas prezidentam ir bijusi ar fantastikas filmu kulta sāgas “Zvaigžņu kari” galvenā varoņa Lūka Skaivalkera lomas atveidotāju - aktieri Marku Hamilu (Mark Hamill). Tagad viņš ir kļuvis par galveno vēstnieku Ukrainas “UNITED24” līdzekļu vākšanas platformas “Dronu armijas” projektam pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājuma viņu savstarpējā zvanā iepriekšējā mēnesī. Līdz šim Marks Hamils ir palīdzējis nosūtīt uz Ukrainu 500 dronus.

Image
Ukrainas prezidents Volodmirs Zelenskis videozvanā sarunājas ar ASV aktieri fantastikas sāgas "Zvaigžņu kari" galvenā varoņa Lūka Saivalkera lomas atveidotāju Marku Hamilu
Foto: Ukrainas prezidents Volodmirs Zelenskis videozvanā sarunājas ar ASV aktieri fantastikas sāgas "Zvaigžņu kari" galvenā varoņa Lūka Skaivalkera lomas atveidotāju Marku Hamilu/ u24.gov.ua

 

Rietumu slavenības ne tikai ir bijušas vizītēs Kijivā un sazvanījušās ar Ukrainas prezidentu, bet arī praktiski finansiāli atbalstījušas dažādus labdarības projektus, kas vērsti Ukrainas bēgļu atbalstam, sagrauto mājokļu atjaunošanai, Ukrainas bruņotajiem spēkiem domātā militārā ekipējuma iegādei un cita veida atbalstam. Piemēram, Ukrainā dzimusī amerikāņu aktrise Mila Kūnisa (Mila Kunis) un viņas vīrs Holivudas aktieris Eštons Kučers (Ashton Kutcher) martā uzsāka labdarības akciju Ukrainas atbalstam, mājaslapā “GoFundMe” līdz šim brīdim savācot ziedojumos 36 miljonus ASV dolāru apmērā.

Gan finansiāli, gan ar labdarības akcijām Ukrainu atbalsta ASV kinoakadēmijas balvu saņēmušais Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio), modele Džidžī Hadida (Gigi Hadid), mūziķis The Weekend, aktieru pāris Bleika Laivlija (Blake Lively) un Raiens Renoldss (Ryan Reynolds), futbolists Davids Bekhems un viņa sieva Viktorija Bekhema, kā arī Troņu spēļu aktieris Kits Haringtons un daudzi citi.

Slavenībām izrādās arī nopietna politiskā ietekme

Portālam “Sargs.lv”, komentējot Rietumu slavenību centienus atbalstīt Ukrainu, Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks uzsver, ka uzskata, ka slavenībām piemīt neaprakstāma ietekme. Viņi spēj īsā laikā mobilizēt savus fanus dažāda veida Ukrainas atbalsta un labdarības projektiem, turklāt ne tikai labdarībai vien.

“Slavenības palīdz Ukrainas jautājumu noturēt sabiedrības uzmanības centrā. Tas ir ļoti svarīgi, jo sabiedrībā ir daudz tādu cilvēku, kuri, piemēram, neuzticas nacionālo valstu valdībām. Šo cilvēku izpratnē, ja valdība kaut ko dara, tas noteikti ir slikti. Savukārt, ja Ukrainai atbalstu sniedz viedokļu līderi vai slavenības, tad tas jau ir pavisam citādāk, tas sabiedrībā nodrošina plašāku vienprātību, ka šo konkrēto lietu ir nepieciešams darīt un Ukrainu ir jāatbalsta.”
Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģisko pētījumu centra vadītājs
doktors Toms Rostoks

Rietumu šovbiznesa zvaigžņu atbalstu Ukrainai T.Rostoks raksturo kā abpusēji izdevīgu procesu.

No Ukrainas interešu viedokļa šāda Rietumu šovbiznesa zvaigžņu rosīšanās dod praktisku un politisku ieguvumu. Eksperts uzsver – ja slavenību mītnes valstīs politiķi redzēs, ka aktieru, mūziķu un sportistu fani vēlas un ir ieinteresēti palīdzēt Ukrainai, tas būs gana pamatots stimuls to pašu darīt arī šo valstu nacionālajām valdībām.

Tikmēr kinozvaigznes un citas slavenības, tiekoties un atbalstot Ukrainu un tās prezidentu V. Zelenski, kurš šī kara gaitā ir kļuvis ne tikai par globālo politikas smagsvaru, vairo paši savu atpazīstamību, kas šovbiznesā ir vitāli svarīga.

Pētnieks atzīst, ka šovbiznesa zvaigžņu klātienes vizītes vai videozvani ir lieliska iespēja, kurā Ukrainas valsts valdības pārstāvji var pateikt lielu un personīgu paldies visiem ziedotājiem un slavenību uzrunātajiem cilvēkiem, kuri atsaukušies palīdzības lūgumam. Šāda pieeja ir daudz personīgāka un efektīvāka nekā tad, ja Ukraina saziedoto ekipējumu pieņemtu bez pateicības.

“Turklāt, ja paldies var pateikt pats Ukrainas prezidents, kurš ir nodemonstrējis, visai pasaulei, ka ir varonis, ja viņš pasaka paldies par saziedoto, tas ziedotājiem rada papildu gandarījumu,” piebilst T.Rostoks.

Ukrainas prezidents un valdības pārstāvji ir ļoti novērtējuši slavenību izrādīto atbalstu valstij, savu pateicību paužot arī sociālajos tīklos. Kā savā Twitter kontā norāda Ukrainas Aizsardzības ministrija, tā ir ļoti pateicīga, ka Holivudas zvaigznes, neskatoties uz briesmām, iedrošinājušās apmeklēt Ukrainu.

 

Otrā svaiguma slavenības cenšas izmantot arī Putins

Lai gan vairums Rietumu slavenību kopš Krievijas nelikumīgā iebrukuma pauduši atbalstu Ukrainai, atrodas arī tādi, kuri nekautrējas slavināt V. Putina rašistu noziegumus. Dažas no šīm “slavenībām” pat atklāti iesaistījušās Krievijas izplatītajā propagandā, piemēram, ASV asa sižeta filmu aktieris un bijušais sportists Stīvens Sigāls (Steven Seagal), kura kabatā starp daudzajām ārvalstu pasēm atrodams arī agresorvalsts izsniegtais ceļošanas dokuments.

Savu kino karjeru viņš uzsāka filmējoties vairākās cīņas mākslas filmās, ziedu laikus piedzīvojot deviņdesmito gadu vidū. Jau tad S.Sigāls bija iesaistīts vairākās tiesvedībās, galvenokārt ticis apsūdzēts par seksuālo vardarbību un vairāku sieviešu, kā arī nepilngadīgas meitenes izvarošanu. Papildinot aktiera kriminālo pagātni, jāpiebilst, ka ASV Federālās izmeklēšanas birojs (FIB) publiskoja informāciju par S.Sigāla centieniem draudēt reportierei, nepieļaujot, ka viņa atklāj šī Putina drauga saistību ar organizēto noziedzību. Tālākajā S.Sīgala kino karjerā vairāki kaskadieri ir sūdzējušies par aktiera vardarbību filmēšanas laukumā, kur viņš tos ik palaikam iekausta.

Tikmēr Putina propagandas mašīna jau vairākus gadu ir izmantojusi Kremlim lojālās Rietumu slavenības, lai uzlabotu gan V. Putina iekšējo, gan ārējo tēlu. S. Sigāls Krievijas diktatora veikto Krimas aneksiju raksturojis kā “ļoti saprātīgu” un nosaucis V.Putinu kā “vienu no lieliskākajiem dzīvajiem pasaules līderiem.”

Image
Krievijas diktators Vladimirs Putins sveicinās ar amerikāņu aktieri Stīvenu Sigālu
Foto: Krievijas diktators Vladimirs Putins sveicinās ar amerikāņu aktieri Stīvenu Sigālu/AP/Scanpix

Kremļa propaganda šī aktiera “pakalpojumus” nesen izmantoja arī savu naratīvu izplatīšanā par Oļeņivkas traģēdiju, kurā krievu okupanti apzināti noslepkavoja 53 Mariupoles aizstāvjus. Pēc šīs masu slepkavības Kremlis sev ierastā manierē noziegumā apsūdzēja Ukrainas bruņoto spēku vadību, aicinot par to savu viedokli publiski izteikt S. Sigālam, vienlaikus liedzot piekļuvi nozieguma vietai Starptautiskajam Sarkanajam krustam.

Šie fakti gan netraucēja S. Sigālam videoierakstā uzbrukumam Oļeņivkas karagūstekņu nometnei vainot Ukrainas bruņotos spēkus, kuri pa to it kā šāvuši ar ASV piegādātajām “HIMARS” raķetēm.  

“Zelenskis ir atbildīgs par pavēlēm, par spīdzināšanu un citām zvērībām, kas pārkāpj ne tikai Ženēvas kara konvenciju, bet tie ir arī noziegumi pret cilvēci,” agresoru armijas propagandas medijam “TV Zvezda” teica S. Sigāls, kurš papildus propagandista pienākumiem kļuvis arī par Krievijas Federācijas Ārlietu ministrijas īpašo pārstāvi humānajās attiecībās starp Krieviju un ASV.

Putins nav vienīgais autokrāts ar ko S.Sigāls labprāt pavada laiku. 2016.gadā viņš devās uz Baltkrieviju, kā pats to nosauca “ilgi gaidītā vizītē”, lai tiktos ar Aleksandru Lukašenko un kopīgi ēstu burkānus.

Image
ASV aktieris un kremļa propagandists Stīvens Sigāls bauda Baltkrievijas pašpasludinātā vadoņa Aleksandra Lukašenko sagādātos burkānus
Foto: ASV aktieris un kremļa propagandists Stīvens Sigāls izbauda Baltkrievijas pašpasludinātā vadoņa Aleksandra Lukašenko sagādātos burkānus/ AFP/Scanpix

Otrs Kremļa atbalstītājs izrādījies britu mūziķis, bijušais “Pink Floyd” dalībnieks, Rodžers Vaters (Roger Waters), kurš no grupas izstājās 1985. gadā. Arī viņš publiski ir paziņojis, ka nosoda Ukrainu par spēku izmantošanu pret krieviem, kā arī apvaino Rietumvalstis par to militāro atbalstu Ukrainai. Reaģējot uz ASV sniegto militāro palīdzību Ukrainai, viņš ASV prezidentu Džo Baidenu nosaucis par “kara noziedznieku”. Papildus R.Vaters personīgās vēstulēs Ukrainas pirmajai lēdijai Olenai Zelenskai pieprasījis, lai Ukraina pārstāj “pilsoņu karu.

Kamēr R. Vaters saistībā ar Krievijas iebrukumu aktīvi izplata Kremļa naratīvus, viņa nu jau bijušie grupas biedri pauduši solidaritāti Ukrainai, kopā ar Ukrainas mūziķi Anriju Hlivņuku, kurš pazīstams ar skatuves vārdu “Boombox”, ierakstot dziesmu “Hey Hey Rise Up!”. Grupas “Pink Floyd” oficiālajā kanālā video straumēšanas vietnē “Youtube” šīs dziesmas videoklipu noskatījušies jau 11 miljoni cilvēku.

 

Tās gan nav vienīgās radikālās idejas, ko paudis R. Varets. Viņš ir apsūdzēts antisemītismā, uzskata, ka Taivāna ir Ķīnas teritorija un nosaucis Izraēlu par aparteīda valsti.

T. Rostoks atzīst, ka slavenības, kuras atbalsta Krieviju ir ļoti maz, turklāt šo slavenību uzskati ir visai dīvaini. Taču pēc politologa vērtējuma Ukraina uzvar arī slavenību atbalsta piesaistē. Turklāt jau šobrīd ir skaidri redzams, ka Ukrainas pusē nostājies lielākais vairums šovbiznesa pasaules, kamēr Kremļa naratīvus aizstāv vien neliela saujiņa apšaubāmas reputācijas aktieru un mākslinieku. Šāds spēku samērs pēc T. Rostoka vērtējuma ļauj par konflikta būtību izdarīt secinājumus arī cilvēkiem, kuri ir tāli no politikas.

“Šovbiznesa zvaigžņu skaidrā pozīcija ļauj precīzi saprast – kurš šajā karā ir agresors un kurš ir upuris, kam jāsniedz nekavējošu palīdzību,” saka eksperts.

Zīmīgi, ka V.Putina senais draugs franču aktieris Žerārs Depardjē (Gérard Depardieu), kurš Krievijas pilsonību ieguva jau 2013. gadā, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas Francijā, ir nosodījis V.Putinu, raksturojot “viņa [Putina] traku nepieņemamu pārmērību” Ukrainā. Ž. Depardjē, kuram pašlaik Francijā draud apsūdzība izvarošanā, aicināja Krieviju “apturēt karu un risināt sarunas”.

Slavenību iesaiste pasaules politikā nav nekas jauns. Pašlaik, norisinoties Ukrainas karam, zvaigžņu aktivitāte ir veicinājusi Rietumu sabiedrības finansiālo iesaisti labdarības projektos, kas raksturojama kā politiskā līdzdalība Ukrainas spēcināšanā un svarīga Krievijas novājināšanās sastāvdaļa. Pašlaik kopējā naudas summa, kas ir ziedota Ukrainai, pēc “Devex” finansēšanas platformas datiem, ir vairāk nekā 100 miljardi eiro. Ukraina slavenību darbību, savukārt uzskata par iespēju pasaulei izplatīt patiesību par iznīcinošo karu valstī un krievu necilvēcībām Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu