Igaunijas aizsardzības ministrs: ASV karaspēka rotācijai Igaunijā jābūt regulārai

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee
ASV
Foto: Igaunijas aizsardzības ministrs H.Pevkurs ar ASV aizsardzības sekretāru L.Ostinu/Foto: Igaunijas Aizsardzības ministrija

Ir panākta principiāla vienošanās, ka ASV sniegs papildu militāro atbalstu Igaunijas aizsardzībai, uz rotācijas pamata izvietojot militārās vienības Igaunijā, līdz ar to stiprinot visu NATO austrumu flangu. Tā oficiālās vizītes ASV laikā paziņoja Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

Arī līdz šim ASV karaspēka vizītes Igaunijā ir notikušas bieži, bet parasti tās bijušas īslaicīgas, karavīriem piedaloties mācībās vai arī Igauniju izmantojot kā punktu, no kura nokļūt tālāk.

Jau ziņots, ka Igaunijas aizsardzības ministrs H. Pevkurs šonedēļ atrodas oficiālā vizītē ASV, un tās laikā tiekas ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu, lai pārrunātu Igaunijas un ASV sadarbību aizsardzības jomā un iespējas vēl vairāk stiprināt NATO austrumu flangu.

"Mēs principā panācām vienošanos, ka ASV veicinās Igaunijas drošību ar papildu rotējošu militāro vienību palīdzību,” sacīja ministrs, piebilstot, ka detalizētāka informācija par ieroču sistēmām, spējām un vienībām, kas regulāri atradīsies Igaunijā, sekos vēlāk.

Image
Igaunijas aizsardzības ministrs H.Pevkurs ar ASV aizsardzības sekretāru L.Ostinu. Foto: Igaunijas Aizsardzības ministrija

Tāpat H. Pevkurs vizītes laikā iepazīstinājis Pentagonu arī ar Igaunijas aizsardzības plāniem.

Viens no plāniem ir divīzijas struktūras jeb štāba izveide Igaunijā, tajā iesaistot jau Igaunijā esošo Lielbritānijas bruņoto spēku kontingentu, kas vada NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Igaunijā.

“Tas nozīmē, ka amerikāņi skatīsies, kā mums veicas ar divīzijas struktūras izveidi, un pēc tam viņi var noteikt, kuras vienības un spējas tiks rotētas uz Igauniju,” sacīja H. Pevkurs.

Plānots, ka Igaunijas aizsardzības ministrija, pateicoties ASV finansējumam, nākamo gadu laikā varēs investēt savas aizsardzības stiprināšanā, piemēram, attīstot tālās darbības, kā arī netiešās uguns spējas, tostarp iegādājoties raķešu artilērijas sistēmas “HIMARS”.

“Mēs saņēmām apstiprinājumu no “HIMARS” ražotāja “Lockheed Martin” vadības, ka Igaunijas pasūtījums ir ieplānots laikā,” teica ministrs.

Jau ziņots, ka Igaunijas pašas aizsardzības tēriņi šogad un pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ir palielināti, sasniedzot apmēram miljardu eiro, tāpat valsts arī apņēmusies līdz 2024. gadam palielināt savus aizsardzības izdevumus līdz 3 procentiem no IKP gadā.

Dalies ar šo ziņu