Lietuvas Aizsardzības ministrija vēlas Ukrainai novirzīt Afganistānas atbalstam iesaldētos līdzekļus

Ārvalstīs
LETA/BNS
Ukrainas karavīri
Foto: Ukrainas karavīri/Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrija vēlas panākt, lai Ukrainas atbalstam tiek novirzīti nepilni 2,9 miljoni ASV dolāru (trīs miljoni eiro), kurus valsts iemaksājusi NATO trasta fondā Afganistānas atbalstam, bet kas tagad ir iesaldēti. Gaidāms, ka Lietuvas valdība atbilstošu lēmumu pieņems šonedēļ.

Kā informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā, pašlaik ir iesaldēti 2,876 miljoni ASV dolāru (2,94 miljoni eiro), kurus Lietuva kopš 2015. gada ir ieskaitījusi NATO vadītajā Afganistānas Nacionālās armijas trasta fondā.

Lietuva līdz gada beigām var lūgt nedaudz vairāk kā divus miljonus dolāru no šīs summas atmaksāt vai pārskaitīt citā NATO fondā. Pārējās summas pārdali varēs lūgt vēlāk.

"Ja valsts nolemj izmantot līdzekļus citiem mērķiem, tie desmit darba dienu laikā pēc prasības un citu nepieciešamo dokumentu iesniegšanas tiks atskaitīti atpakaļ Lietuvas Republikas budžetā," ministrija informēja valdību.

Lietuva vairākus gadus trasta fondā Afganistānas atbalstam ir ieskaitījusi pusmiljonu dolāru gadā. Tomēr pēc tam, kad pērn augustā islāmistu grupējums "Taliban" pārņēma varu valstī, fonda atbalsts ir iesaldēts.

Aizsardzības ministrijas priekšlikums paredz 2,154 miljonus dolāru izmantot Lietuvā ražota siltā apģērba iegādei Ukrainas karavīriem, un nākamgad atlikuši 722 213 dolārus varētu ieskaitīt NATO Visaptverošās palīdzības Ukrainai paketē.

Dalies ar šo ziņu