Ministrs: Aizsardzības budžets Lietuvā nākamgad nedaudz pārsniegs 2,5% no IKP

Ārvalstīs
LETA/BNS
Lietuvas bruņoto spēku kājnieku kaujas mašīna "Vilkas" šauj prettanku raķeti "Spike"
Foto: Lithuanian Armed Forces

Lietuvas valsts aizsardzības budžets nākamgad nedaudz pārsniegs 2,5% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), ceturtdien paziņoja aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

"Sagaidu, ka monetārā izteiksmē summa būs lielāka, bet [no IKP] tas būs nedaudz vairāk kā 2,5%," ministrs sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Lai gan Anušausks vēlētos straujāku aizsardzības budžeta pieaugumu, plānotais kāpums būšot pietiekams, lai sasniegtu noteiktos mērķus, paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs, piebilstot, ka saistībā ar ekonomikas pieaugumu šā gada budžets ir sarucis līdz 2,26% no IKP pretēji sākotnēji plānotajiem 2,5% no IKP.

"Ja mums būs 2,5%, tāds līdzekļu līmenis ļaus mums turpināt projektus, bet, protams, ja piešķirtais procents ir lielāks, ir iespējas iepirkt atsevišķus ieročus," viņš paskaidroja.

Runājot par valsts aizsardzības budžetu, ir jāņem vērā arī enerģētikas un sociālā situācija valstī, atzina Anušausks.

"Valsts iekšējā stabilitāte, piemēram, enerģētikas un sociālo jautājumu krīzes laikā, ir tikpat svarīga kā militārie jautājumi, militārās spējas," viņš uzsvēra.

Jūlijā Lietuvas parlamentā pārstāvētās partijas parakstīja vienošanos, apņemoties saglabāt valsts aizsardzības budžetu vismaz 2,5% no IKP līmenī. Savukārt valsts prezidents Gitans Nausēda iepriekš aicināja aizsardzības budžetam nākamgad atvēlēt 3% no IKP.

Dalies ar šo ziņu