ES noteiks sankcijas proputinistiskajai baikeru bandai "Night Wolves"

Ārvalstīs
Sargs.lv/Financial Times/ The Moscow Times
Rašistiskā bandas "Nigt Wolves" vadītājs Aleksandrs Zlatostanovs kopā ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un okupētās Krimas vietvalžiem
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis savā jaunākajā – septītajā pret Krievijas agresiju Ukrainā vērstajā sankciju paketē noteiks sankcijas pret prokremlisko un lielkrievu šovinismu atbalstošo motociklistu bandu “Night Wolves”, atsaucoties uz britu laikraksta “Financial Times” ziņoto vēsta angļu valodā rakstošais medijs “The Moscow Times”.

“Night Wolves” ir pazīstami ar saviem neofašistiskajiem, lielkrievu šovinismu un Kremli atbalstošajiem uzskatiem. Šīs bandas biedri 2014. gadā veicināja Krievijas pretlikumīgo iebrukumu Ukrainā, atbalstot bez atpazīšanas zīmēm Krimā ievestos krievu karavīrus to uzbrukumos Ukrainas valsts iestādēm un bruņoto spēku bāzēm. Tāpat kopš 2014. gada “Night Wolves” dalībnieki iesaistījušies Krievijas karadarbībā pret Ukrainu valsts austrumos, tā saukto “Doņeckas un Luhanskas tautas republiku” promaskavisko separātistu pretlikumīgajās militarizētajās vienībās.

Kā ziņo “Financial Times”, ES ārlietu ministru tikšanās laikā sankcijas pret “Night Wolves” iekļautas kā daļa no plašākas gaidāmās 7. sankciju paketes pret Krieviju par tās agresiju pret Ukrainu. Iepriekš tika nolemts ES 7. sankciju paketē iekļaut arī Krievijas zelta embargo.

“Financial Times” izdevās sazināties arī ar “Night Wolves” bandas vadītāju Krievijas diktatora Vladimira Putina draugu Aleksandru Zaldostanovu, kurš motociklistu aprindās pazīstams ar iesauku “ķirurgs”.

Vaicāts par piemērotajām sankcijām, viņš atbildējis, ka gadījumā, ja pats un pārējie bandas biedri nevarēs braukt uz Eiropas valstīm, “viņu [bandas “Night Wolves] draugi un brāļi varēs braukt pie viņiem [uz Krieviju].”

Līdz šim sankcijas pret “Night Wolves” noteikušas ASV, Kanāda, Vācija un Polija.

“Night Wolves” tradicionāli maijā devušies cauri vairākām Eiropas valstīm uz Vācijas galvaspilsētu Berlīni, lai atzīmētu tā saukto “uzvaras dienu”, ko V. Putina režīms pārvērtis par centrālo vienojošo elementu lielkrievu šovinisma atdzīvināšanā. Bandas locekļi ir plaši pazīstami ar PSRS diktatora un masu slepkavas Josifa Staļina glorificēšanu un lielkrievu šovinisma ideju izplatīšanu.

Kopā ar bandu “Night Wolves” īpaši gatavotā moto trīsritenī izbraucienos devies arī Krievijas diktators V. Putins.

Iepriekš bandas “Night Wolves” pārstāvniecība kā biedrība bija reģistrēta arī Latvijā. Saskaņā ar “Lursoft” datiem tā likvidēta 2017. gadā.

Dalies ar šo ziņu