Sankciju dēļ Krievijā pieaug pieprasījums pēc nelegāli iegūta Microsoft Windows

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Moscow Times
Microsoft Foto: Reuters/Scanpix
Foto: Microsoft Foto: Reuters/Scanpix

Pēc tam, kad uzņēmums pārtrauca pārdošanu Krievijā saistībā ar Maskavas iebrukumu Ukrainā, Krievijā strauji pieauga pirātisko Microsoft produktu pieprasījums internetā, pirmdien ziņoja laikraksts "Kommersant".

ASV tehnoloģiju gigants, kas ražo programmatūru, kura darbojas vairāk nekā miljardā ierīču visā pasaulē, martā paziņoja par jaunu pārdošanas darījumu pārtraukšanu Krievijā.

Saskaņā ar laikraksta "Kommersant" datiem pēdējos trīs mēnešos Google meklējumi, kas saistīti ar Windows 10 aktivizēšanas metodēm, ir pieauguši pat par 250%. Tikai jūnijā vien pieprasījumi par bezmaksas Excel izklājlapu lejupielādi palielinājās par 650%.

Tajā pašā laikā Krievijas programmatūras izstrādātāji, kuru pamatā ir Linux operētājsistēma, pēdējos mēnešos ir ziņojuši par nelielu pārdošanas apjoma pieaugumu.

Tiek ziņots, ka Krievijas valsts iestādes ir sākušas pāreju no Windows uz Linux, ko izmanto aptuveni 2 % ierīču lietotāji, jo Microsoft ir apturējis savu produktu tehnisko atbalstu Krievijā. Tomēr IT eksperti pauda šaubas, vai Linux Krievijā pilnībā aizstās lietotājam draudzīgāko Windows.

"Vairāk maksas lietojumprogrammu tiek radītas Windows, kur izstrādes kvalitāte, testēšana un lietotāju aizsardzība pret kļūdām ir augstāka," laikrakstam sacīja Krievijas programmatūras izplatītāja "Marcel Distributions" attīstības direktors Igors Martuševs.

Pagājušajā nedēļā Microsoft priekšsēdētāja vietnieks un prezidents Breds Smits paziņoja, ka uzņēmums turpinās darbības lai pilnībā aizietu no Krievijas tirgus.

Dalies ar šo ziņu