Lietuva par īpašā ziedojumu vākšanas kampaņā iegūto naudu Ukrainai dāvās dronu "Bayraktar"

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT/BNS/Aljazeera
Drons
Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvā dažu dienu laikā izdevies savākt ziedojumos vairāk nekā piecus miljonus eiro, kas vajadzīgi, lai iegādātos un dāvinātu Ukrainai Turcijā ražoto bezpilota kaujas lidaparātu jeb dronu "Bayraktar TB2", informē līdzekļu vākšanas kampaņas ierosinātājs žurnālists un mediju kompānija "Laisves TV" dibinātājs Andrjus Tapins, pateicoties visiem ziedotājiem, tai skaitā arī no citām Eiropas un pasaules valstīm.

Aicinājumam atsaukušies arī ziedotāji no citām valstīm, tostarp Latvijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Īrijas, Norvēģijas, ASV un pat no Filipīnām. Ievērojama daļa finansējuma savākta nelielos privātos ziedojumos, turklāt šajā akcijā piedalījušās arī daudzas pazīstamas Lietuvas personības, uzņēmēji un politiķi. Paša A. Tapina dibinātā mediju kompānija "Laisves TV" drona iegādei ziedojusi 62 000 eiro.

Sākotnējais plāns bijis nepieciešamo summu savākt vismaz trīs nedēļu laikā, taču ziedotāju atsaucība bijusi pārsteidzoši liela.

Viena no ziedotājām, kura kaujas drona iegādei atvēlēja 100 eiro, Agne Belickaite, norāda – pirms šī kara sākuma neviens no mums nedomāja, ka pirksim ieročus. “Bet tagad tā ir normāla lieta. Kaut kas ir jādara, lai pasaule kļūtu labāka,” viņa saka.

Savāktie līdzekļi tiks nodoti Lietuvas Aizsardzības ministrijai, kas iepriekš paudusi atbalstu šai idejai. Ministrijas pārstāvji jau nākamnedēļ dosies uz Turciju runāt par lidaparāta iegādi un parakstīt nodomu protokolu.

Ziedojumu vākšanas kampaņas idejas autors žurnālists A. Tapins iepriekš uzsvēris, ka šīs akcijas mērķis ir simbolisks - ne tikai savākt naudu "Bayraktar" iegādei, bet arī piesaistīt pasaules uzmanību Ukrainas situācijai un sniegt morālu atbalstu ukraiņiem.

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka šis kaujas drons iepriekš Ukrainā veiksmīgi izmantots pret krievu okupantu armiju. Lidaparāts var lidot virs tankiem un artilērijas, iznīcinot tos ar precīzu raķešu šāvienu.

Var teikt, ka "Bayraktar" kopš Krievijas sāktā kara 24. februārī jau ir kļuvis par sava veida Ukrainas pretestības simbolu. Tas izmantots Krievijas bruņutransporta, pretgaisa aizsardzības un pat tanku iznīcināšanā. Ziņots, ka "Bayraktar" tika izmantots arī operācijā, kad ar pretkuģu raķetēm "Neptun" aprīlī tika iznīcināts Krievijas kreiseris "Moskva".

“Sargs.lv” jau rakstījis, ka šis kaujas drons iepriekš Ukrainā veiksmīgi izmantots pret krievu okupantu armiju. Lidaparāts var lidot virs tankiem un artilērijas, iznīcinot tos ar precīzu raķešu šāvienu.

Turcijā ražotais kaujas drons "Bayraktar TB2" iepriekšējos gados ir pierādījis savu efektivitāti arī konfliktos Sīrijā un Lībijā.  Savukārt Ukraina pēdējos gados no Turcijas kompānijas “Baykar” iegādājusies vairāk nekā 20 “Bayraktar TB2” bruņotos dronus un 27. janvārī pasūtīja vēl 16. Šī partija tika piegādāta marta sākumā.

Kā pēc rekordīsā laikā savāktajiem līdzekļiem izteicies Ukrainas vēstnieks Lietuvā Petro Bešta, šis ir pirmais gadījums vēsturē, kad civiliedzīvotāji savāc naudu, lai par to varētu nopirkt kaut ko tamlīdzīgu.

Visas trīs Baltijas valstis Ukrainai sniedz gan nemilitāru, gan militāru palīdzību jau kopš kara pirmās dienas. Jau ziņots, ka Latvija uz Ukrainu pretgaisa raķetes “Stinger” nogādāja vēl pirms Krievija iebruka Ukrainā 24. februārī. Kopumā Latvijas sniegtais militārais atbalsts pārsniedz jau 200 miljonus eiro, savukārt Latvijas iedzīvotāju ziedojumi pārsniedz 10 miljonus eiro.

Dalies ar šo ziņu