ASV ar sabiedrotajiem pastiprinās ieroču piegādes Ukrainai

Ārvalstīs
Sargs.lv/U.S. Department of Defense
ASV piegādātās M777 haubices Ukrainai
Foto: U.S. Department of Defense

ASV un NATO rīkotajā 47 valstu sanāksmē, kurā jau otro reizi tika spriests par atbalstu Ukrainai, kura šobrīd cīnās ar Krievijas agresiju, 20 valstis ir apliecinājušas, ka tuvākajā laikā nosūtīs vēl dažāda veida militāro palīdzību Ukrainai. Citas valstis ir apņēmušās apmācīt Ukrainas karavīrus. Tā pēc šodien notikušās atkārtotās sanāksmes žurnālistiem paziņoja ASV aizsardzības sekretārs Lojds Ostins.

Sanāksmes laikā valstis apņēmušās nosūtīt Ukrainai kritiski svarīgo ekipējumu, kas ietvertu artilērijas lādiņus, krasta aizsardzības sistēmas, tankus un bruņutransportierus.

Dānija paziņojusi, ka piegādās Ukrainia prtkuģu raķetes “Harpoon” kopā ar tās palaišanas sistēmām. Šie ieroči vairos Ukrainas krasta aizsardības spējas.

Pēc sanāksmes L. Ostins īpašu pateicību izteica Čehija, kura pavisam nesen ir nosūtījusi Ukrainai kaujas helikopterus un tankus.

Itālija, Grieķija, Norvēģija un Polija sanāksmē atzina, ka ir apņēmušās Ukrainai piegādāt artilērijas sistēmas un tām nepieciešamo munīciju.

L. Ostins pēc tikšanās skaidroja, ka ir redzams šo sanāksmju rezultāts, jo arvien labāk tiek koordinēta palīdzības sniegšana Ukrainai, kas šo procesu ir padarījusi ātrāku un efektīvāku.

Pirmo reizi šāda sanāksme notika 26. aprīlī, kad sabiedroto valstu pārstāvji tikās Vācijā, Ramšteinas gaisa spēku bāzē, taču šoreiz sanāksme notika attālināti.

Šajā sanāksmē piedalījās arī citas valstis, kuras iepriekš netika pārstāvētas, piemēram, Austrija, Kolumbija, Kosova, Bosnija un Hercegovina un Īrija.

ASV Aizsardzības ministrs Loids Ostins atzina, ka Ukrainas iedzīvotāji ar savu drosmi ir iegājuši vēsturē, un ir saliedējuši daudzas citas valstis, kas tagad ir vienojušās kopīgā palīdzības sniegšanā Ukrainai.

“Kara likmes sniedzas ārpus Ukrainas un pat Eiropas robežām. Šis ir karš par demokrātisku pasauli,” atzina L. Ostins.

Tāpat L. Ostins pateicās valstīm par saliedētību un sniegto palīdzību Ukrainai.

Nākamā šāda veida tikšanās paredzēta 15. jūnijā, Briselē, kur visu valstu amatpersonas tiksies klātienē.

Dalies ar šo ziņu