Pentagons: Likumu par jaunu palīdzību Ukrainai ir svarīgi pieņemt līdz 19.maijam

Ārvalstīs
LETA/UKRAINSKA PRAVDA/CNN
Pentagons
Foto: AFP/Scanpix

ASV Senātam līdz 19.maijam ir jāapstiprina likums par jaunu palīdzību Ukrainai 40 miljardu ASV dolāru apjomā, lai neiestātos pauze militārās palīdzības piegādē Ukrainai, piektdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretārs Džons Kērbijs.

"19.maijs ir diena, kad mēs tiešām bez papildu pilnvarām sākam zaudēt iespējas veikt piegādes (..) Tas sāks ietekmēt mūsu spēju netraucēti sniegt palīdzību," atzīmēja Kērbijs.

"Mēs gribētu saņemt papildu pilnvaru apstiprinājumu līdz šī mēneša trešajai nedēļai, lai turpinātu netraucētu piegāžu plūsmu uz Ukrainu, tāpēc mēs turpinām aicināt Senātu rīkoties iespējami ātrāk, lai mēs nesagaidītu maija beigas, nesaņemot nekādas papildu pilnvaras, uz kurām varētu balstīties," piebilda Pentagona pārstāvis. 

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija ir paziņojusi, ka tā līdz 19.maijam varētu izsmelt pieejamos līdzekļus izmantošanai to pilnvaru ietvaros, kas ļauj prezidentam bez Kongresa apstiprinājuma nodot ieročus, atbildot uz ārkārtēju situāciju.

Kongresa līderi pirmdien panāca vienošanos palielināt Baltā nama pieprasīto 33 miljardu dolāru palīdzības paketi par 6,8 miljardiem dolāru. Kad šī 40 miljardu dolāru pakete tiks pieņemta arī Senātā, ASV sniegtā palīdzība Ukrainai pieaugs līdz apmēram 54 miljardiem dolāru.

Šī pakete, kas ietver militāro, humāno un ekonomisko finansējumu, otrdien tika pieņemta Kongresa apakšnamā Pārstāvju palātā ar 368 balsīm par un 57 pret. Pret to balsoja tikai republikāņu kongresmeņi.

Senāta demokrātu vairākuma līderis Čaks Šūmers un republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels centās panākt šīs paketes ātru apstiprināšanu Senātā, bet šos centienus ceturtdien bloķēja republikāņu senators Rends Pols, kurš iebilda pret ierosināto palīdzības apjomu.

Palīdzības paketes apstiprināšana Senātā tika atlikta uz nākamo nedēļu, bet tas var radīt problēmas rietumvalstīm, kuras cenšas atbalstīt Ukrainu tās karā ar Krieviju.

Pols pieprasīja iekļaut likumprojektā normu par īpašas federālās uzraudzības institūcijas iecelšanu, kas sekotu šo līdzekļu izlietojumam.

Pola iebildumu dēļ likumprojekta pieņemšana Senātā tika atlikta uz nākamo nedēļu. Senāts nedēļas sākumā izskatīs Pola ierosināto grozījumu un tikai pēc tam varēs izskatīt likumprojektu pēc būtības.

Ja Senāts pieņems likumprojektu ar Renda ierosināto grozījumu vai citiem grozījumiem, tā galīgais variants būs jānosūta atkārtotai izskatīšanai Pārstāvju palātā, un tas vēl vairāk aizkavēs šī likuma pieņemšanu.

 Pakete ietver 6 miljardus dolāru kā drošības palīdzību, ieskaitot apmācību, aprīkošanu, bruņojumu un atbalstu; 8,7 miljardus dolāru uz Ukrainu nosūtītā ASV aprīkojuma rezervju papildināšanai; un 3,9 miljardus dolāru Eiropas pavēlniecības operācijām.

Tā ietver arī 4 miljardus dolāru kā ārējo militāro finansējumu Ukrainas un citu krīzē cietušo valstu atbalstam, humāno palīdzību 5 miljardu dolāru apmērā pārtikas drošības problēmu risināšanai visā pasaulē saistībā ar Ukrainas konfliktu, un 9 miljardus dolāru Ukrainas ekonomiskā atbalsta fondam. 

Pakete arī paredz simtiem miljonu dolāru palīdzības sniegšanai bēgļiem un ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu saistīto oligarhu aktīvu atsavināšanas finansēšanai.

Dalies ar šo ziņu