Ukrainas kara dēļ noteiktās Rietumu sankcijas liek tuvināties Krievijas un Baltkrievijas režīmiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/ONT/ BelTa (Baltkrievijas valdošā režīma oficiālā propagandas ziņu aģentūra)
Krievijas un Baltkrievijas karogi kopīgo militāro mācību laikā pirms iebrukuma Ukrainā
Foto: EPA/Scanpix

Rietumvalstu noteiktās ekonomiskās sankcijas arvien vairāk satuvina starptautiski teju pilnībā izolētos agresorvalstu Baltkrievijas un Krievijas valdošos režīmus. Šādos apstākļos tie pamazām kļūst par “dabīgajiem” sabiedrotajiem.

Nesen aizvadītajā Krievijas vēstnieka Baltkrievijā Boriss Grizlova un Baltkrievijas parlamenta augšpalātas priekšsēdētājas Natālijas Kočanovas tikšanās laikā tika pārrunātai vairāki abu valstu politiskās sadarbības jautājumi.

Sarunās formulēta Baltkrievijas un Krievijas vienādā nostāja visos divpusējos jautājumos un ārpolitikas skatījumos starptautiskajās organizācijās. Tāpat amatpersonas runāja par gatavošanos Baltkrievijas un Krievijas reģionu forumam, kas 23.–24.jūnijā notiks Grodņā.

“Tas ir ļoti nozīmīgs notikums, Tiks sagatavoti līgumi, saskaņoti jautājumi par līgumiem humāno pozīciju ietvaros. Tas būs ļoti liels notikums,” tikšanās laikā teica B.Grizlovs.

Tiekoties amatpersonām tika pārrunāti arī izglītības jautājumi, tostarp savstarpēja studentu apmaiņa. Krievija ir būtiski palielinājusi valsts finansēto vietu skaitu Krievijas augstskolās un no septembra par Krievijas budžeta līdzekļiem varēs studēt 1100 baltkrievu studentu, kas ir pusotru reizi vairāk nekā 2021./2022. mācību gadā.

Puses pārrunājušas arī gatavošanās zīmīgas jubilejas datuma  – “250 gadiem kopš Baltkrievijas zemju atkalapvienošanās ar Krievijas impēriju” – atzīmēšanai.

Pārrunās skarta arī abu valstu sadarbība likumdošanas jomā.

Krievija un Baltkrievija, ņemot vērā starptautisko izolāciju, ir spiestas palielināt divpusējos kontaktus un meklēt sabiedrotos revizioniski noskaņotu autoritāru režīmu vidū. Šajā sakarā Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas 24.aprīlī teiktais Baltkrievijas telekanālam ONT, ka Maskava un Minska jau daudzus gadus ir pakļautas Rietumu sankcijām un zina, kā uz tām reaģēt, un ka “spēks ir vienotībā”, primāri tiek adresēts Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotājiem, kuri sāk apjaust sankciju ietekmi.

Maskavai, uz īstenotā iebrukuma Ukrainā fona, ir svarīgi saviem iedzīvotājiem demonstrēt, ka notiekošajā ir vainojami Rietumi, apsūdzot tos par principiālo nostāju nepieņemt Krievijas politiku, kas, pēc M.Zaharovas teiktā, var vienā mirklī mainīties, kad Rietumu līderiem būs jāatrisina savas aktuālās problēmas.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka kopš 24. februāra, kad Krievija uzsāka pretlikumīgu iebrukumu Ukrainā, abas valstis tiek uzskatītas par agresoriem. Lai gan Baltkrievijas bruņotie spēki nav tieši iesaistīti karadarbībā Ukrainā, tā tiek uzskatīta par agresoru, jo ļauj Krievijai brīvi izmantot savu teritoriju Ukrainas raķešu apšaudēm, kā arī ļauj izmantot savus militāros lidlaukus pret Ukrainu vērstajos uzlidojumos.

Zīmīgi, ka pēc konstatētā Krievijas karavīru marodierisma Kijivas piepilsētās, uz Baltkrieviju atkāpušies kara noziedznieki steidza izmantot Baltkrievijas pasta pakalpojumus sazagto preču sūtīšanai uz Krieviju.

Dalies ar šo ziņu