Pentagons izsludina konkursu, kas palīdzētu ātrai Ukrainas apbruņošanai

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
Karavīri aizvada treniņus ar ASV ražotajām pretgaisa aizsardzības raķetēm “Stinger”
Foto: Karavīri aizvada treniņus ar ASV ražotajām pretgaisa aizsardzības raķetēm “Stinger” Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Cenšoties ātri apbruņot Ukrainu cīņai pret Krieviju, Pentagons ir izsludinājis atklātu konkursu, kurā aicina uzņēmumus piedāvāt ieročus un komerciālas sistēmas, ko varētu steidzami izmantot cīņā, ziņo “Defense News”.

Aizsardzības departaments piektdien federālajā līgumu slēgšanas tīmekļa vietnē publicēja plašu informācijas pieprasījumu no nozares pārstāvjiem. Šis solis ir daļa no pastiprināta dialoga starp Pentagonu un rūpniecības nozari, un tas liecina par to, ka, reaģējot uz notiekošo konfliktu, ir nepieciešams palielināt ieroču ražošanu.

ASV Aizsardzības departaments meklē informāciju no visas nozares par pretgaisa aizsardzību, bruņojumu, pretkājnieku aizsardzību, piekrastes aizsardzību, bezpilota lidmašīnu sistēmām un sakaru iekārtām, piemēram, drošām radiostacijām un satelīta interneta iekārtām.

Tādēļ ASV valdība lūdz, lai uzņēmumi apraksta savu produktu vai sistēmu, lai vēlāk izstrādātu prasības faktiskajam uzaicinājumam iesniegt piedāvājumu.

"Departaments regulāri pieprasa nozares un komerciālo partneru viedokli, lai veiktu tirgus izpēti, uzzinātu vairāk par to iespējām un veidotu nākotnes prasības," skaidroja departamenta pārstāve Džesika Maksvela.

Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 6. maijs, un departaments priekšlikumus vērtē nepārtraukti. "Departaments ir ieinteresēts iepazīties un apspriest jaunus risinājumus, tostarp no netradicionālo ieroču ražotājiem," sacīja Dž. Maksvela.

Ceturtdien ASV prezidents Džo Baidens paziņoja par vēl 800 miljonu ASV dolāru militāro palīdzību Ukrainai, un, tā kā kopš Krievijas iebrukuma 24. februārī kopējais ASV militārās palīdzības apjoms ir sasniedzis 3,4 miljardus ASV dolāru, viņš plāno nākamnedēļ lūgt Kongresam piešķirt vairāk pilnvaru. Baltais nams arī paziņoja, ka ir iecelts jauns palīdzības Ukrainai koordinators.

Augstākā līmeņa ASV Aizsardzības departamenta amatpersonas šā mēneša sākumā Pentagonā sasauca aizsardzības nozares līderus, lai novērtētu to spēju palielināt ieroču ražošanu, reaģējot uz konfliktu. Uzņēmumi joprojām cīnās ar ar pandēmiju saistītām piegādes ķēdes un darbaspēka problēmām, un Pentagons saskaras arī ar jautājumiem par to, kā papildināt uz Ukrainu nosūtītā ASV un sabiedroto ekipējuma krājumus.

Tā kā ASV ir "izrevidējušas" savus prettanku raķešu "Javelin" un pretgaisa raķešu "Stinger", kā arī bezpilota lidaparātu "Switchblade" krājumus, tās nesen paziņoja arī par jaunu atbalstu, piemēram, bezpilota virszemes kuģi, kuru Pentagons atteicās sīkāk aprakstīt, un jaunu gaisa spēku izstrādātu dronu "Phoenix Ghost".

Dalies ar šo ziņu