Baltkrievijā sarūk zelta un ārvalstu valūtas rezerves

Ārvalstīs
Sargs.lv/Naša Ņiva
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko
Foto: AP/Scanpix

Rietumvalstu noteikto sankciju radītie ekonomiskie satricinājumi martā Baltkrievijai izmaksājuši 692,9 miljonus ASV dolāru no zelta un ārvalstu valūtas rezervēm, kas samazinājušās par 8,4%. Rezultātā 2022. gada 1. aprīlī starptautiskās rezerves bija 7,57 miljardu ASV dolāru apmērā. Kaut arī šobrīd sociālekonomiskā situācija Baltkrievijā ir relatīvi stabila, nākotnes tendences tai nav daudzsološas.

Būtiski ir mainījusies arī rezervju struktūra – ārvalstu valūtas īpatsvars samazinājies no 43% līdz 37%, bet zelta īpatsvars pieauga no 40% līdz 44%. Ņemot vērā dārgmetāla sadārdzināšanos, zelta vērtība rezervēs veido 3,34 miljardus ASV dolāru, bet ārvalstu valūtā ir palikuši tikai 2,8 miljardi ASV dolāru. Pārējo aktīvu īpatsvars rezervēs ir ļoti neliels.

Starptautisko rezervju samazinājumu radīja ārvalstu valūtas kursa izmaiņu zaudējumi 730 miljoni ASV dolāru jeb 21%. 100 miljoni ASV dolāru iztērēti parāda atmaksai, pārējais – ārvalstu valūtas pārdošana Baltkrievijas rubļa atbalstam un ārvalstu valūtas rezervju konvertēšana citos aktīvos.

Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko 7. aprīlī notiekošajā paplašinātajā Drošības padomes sēdē, kurā piedalījās arī valsts līderis Aleksandrs Lukašenko, norādīja – objektīva ekonomiskās situācijas analīze valstī liecina, ka Baltkrievija pagaidām iztur kolektīvo Rietumu sankciju spiedienu – uzņēmumi strādā, cilvēki ir nodarbināti un laicīgi saņem algas. Tostarp šī gada divos mēnešos preču eksports ir palielinājies par 21,5%, salīdzinot ar analoģisku periodu pērn.

Pēc A. Golovčenko teiktā Baltkrievijai šobrīd nav problēmu ar savu produktu pārdošanu, jo praktiski viss, kas tiek ražots, ir vajadzīgs valsts galvenajam tirgum – galvenokārt Krievijai.

Kaut arī šobrīd sociālekonomiskā situācija Baltkrievijā ir relatīvi stabila, nākotnes tendences nav daudzsološas. Ņemot vērā, ka Baltkrievijai ir uz eksportu orientēta ekonomika, Rietumvalstu uzņēmumu aiziešana no valsts un sankcijas iedragās ekonomisko izaugsmi, pastāv arī ievērojami bezdarba pieauguma riski. Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, var pieaugt arī iekšējā spriedze un ieilgt pašreizējā režīma leģimitātes krīze.

Dalies ar šo ziņu