Pretkara kustība Krievijā ir vāja, tādējādi arī iekšējo pārmaiņu potenciāls ir zems

Ārvalstīs
Krievijas policijas speciālo uzdevumu vienības kaujinieki brutāli aiztur vienu no mierīgajiem pretkara demonstrāciju dalībniekiem Maskavā
Foto: AFP/Scanpix

Kopumā pretkara kustība Krievijā joprojām ir vērtējama kā vāja, kā dēļ, visticamāk, pārskatāmā nākotnē tā nespēs ietekmēt režīma uzvedības maiņu.

Par prektara akcijām Krievijā neko nav dzirdējis 41% aptaujāto, savukārt kaut ko dzirdējuši ir 58% aptaujāto, visvairāk jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuri ikdienā lieto sociālos tīklus, liecina Krievijas neatkarīgās socioloģisko aptauju kompānijas “Levada-Centr” veiktā aptauja.

Atbildot uz jautājumu par pretkara akciju motivāciju, lielākā daļa – 32% - norādīja, ka cilvēkiem tiek maksāts par dalību šajās pretkara akcijās. Šo motivāciju īpaši uzsver aptaujātie cilvēki vecumā grupā no 40 līdz 54 gadiem, kuru galvenie informācijas avoti ir televīzija, radio, kā arī radi, draugi un paziņas.

Minētās aptaujas rezultāti uzskatāmi apliecina, ka informētību un attieksmi Krievijā pret akcijām, kurās tiek nosodīts karš, būtiski ietekmē konkrētā indivīda lietoto informācijas avotu klāsts.

Kopumā pretkara kustība Krievijā joprojām ir vērtējama kā zema, kā dēļ, visticamāk, pārskatāmā nākotnē tā nespēs ietekmēt režīma uzvedības maiņu.

No 28. marta līdz 3. aprīlim visā Krievijā tika aizturēti 283 pretkara aktīvisti. Salīdzinājumam –  tas ir četras reizes vairāk nekā iepriekšējā nedēļā - no 21. līdz 27. martam, kad tika aizturēti 70 pretkara aktīvisti. Tomēr tas ir 18 reizes mazāk nekā pretkara akciju rekorddienā 6. martā, kad tika aizturēti 5017 pretkara aktīvisti. Kopā kopš Krievijas neizprovocētās agresijas Ukrainā ir aizturēti 15 390 pretkara aktīvisti,  no kuriem lielākā daļa – virs 13 000 –  kara pirmajās divās nedēļās.

Dalies ar šo ziņu