Bailēs no Krievijas draudiem vācu tūristi atceļ braucienus uz iecienītu galamērķi Lietuvā – Nidu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Nida
Foto: Nida Lietuvā/15min/Scanpix

Baidoties no Krievijas iespējamās agresijas, vācu tūristi masveidā atceļ vasaras ceļojumus uz iemīļotajiem vasaras galamērķiem –  Klaipēdas apriņķa mazajiem zvejnieku ciematiem – Jodkranti un Nidu Lietuvā, kas robežojas Kaļiņingradu Krievijā. Arī vietējie iedzīvotāji jūtas apdraudēti no lielā kaimiņa puses, bet amatpersonas un analītiķi mierina, ka Krievija neplāno iebrukt Lietuvā, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Krievijas nesenais iebrukums Ukrainā mudinājis Neringas pilsētas,  kas robežojas ar Kaļiņingradu, iedzīvotājus Lietuvā pievērst pastiprinātu uzmanību kaimiņvalsts rīcībai. Kā norāda Neringas mērs Darjus Jasaitis, arī daudzi tūristi, kas turp brauc brīvdienās, viņam jautājot par situāciju pie robežas.

Viņš gan aicina vietējos iedzīvotājus un viesus justies droši, jo neesot informācijas par iespējamiem draudiem no Kaļiņingradas.

“Mēs šodien jūtamies droši par visu Lietuvu un Poliju. Mums nav ne informācijas, ne sajūtas, ka pastāv kādas drošības bažas. Bet, protams, mēs visi saprotam, ka šis kaimiņš ir ļoti tuvi", sacīja Jasaitis.

Tomēr iecienītie tūristu galamērķi Klaipēdas apriņķī, tai skatā Nida, jau tagad piedzīvo zaudējumus nestabilās ģeopolitiskās situācijas dēļ. Lietuvas kūrorts īpaši populārs ir bijis vācu tūristu vidū, taču jau šobrīd daudzi šos vasarā plānotos braucienus atceļ. Pašvaldības mērs gan cer, ka vācu tūristu vietas ieņems pašmāju atpūtnieki, kuri citkārt uz šo rajonu bieži nebrauc tieši daudzo ārvalstu tūristu dēļ.

Image
Nida
Pludmalē Nidā, Lietuvā. Foto: 15min/Scanpix

“Līdzīga situācija ar masveida ceļojumu atteikumiem bija arī Covid-19 pandēmijas laikā, jo bija daudz ierobežojumu, tai skaitā ceļošanas, taču toreiz brīvās vietas aizpildīja lietuviešu tūristi. Domāju, ka arī šovasar būs lielākas iespējas lietuviešiem šeit pavadīt savas brīvdienas,” sacīja mērs.

Zināms satraukums Lietuvas iedzīvotāju vidū atspoguļojas arī sociālajos medijos – komentāru sadaļās cilvēki diskutē un jautā valdības pārstāvjiem, vai Lietuvai būtu jābaidās no Krievijas iebrukuma. Ir arī ziņas par Krievijas militārajām aktivitātēm Kaļiņingradas apgabalā –  par it kā koku izciršanu un ceļu paplašināšanu Krievijas robežas pusē pie Neringas.

Tikmēr Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks gan mierina, ka pašlaik Lietuvai nav nekādu draudu no Kaļiņingradas.

“Visa Krievijas uzmanība šobrīd ir vērsta uz Ukrainu. Cilvēkiem skaidri jāpasaka, ka karš notiek Ukrainā, tajā Krievija gan izmanto arī Kaļiņingradas sniegtās iespējas... Lietuvai nav nekādu konvencionālu draudu tuvākajā nākotnē,” viņš snorādīja.

Arī drošības un starptautisko attiecību analītiķis Egidijs Papečkis (Egidijus Papečkys) sacīja, ka nav nekādu pazīmju, kas radītu draudus Lietuvai no Krievijas puses.

“Nav pierādījumu, ka Kaļiņingradā tiktu mobilizēti Krievijas spēki. Viss šobrīd ir vērsts pret Ukrainu. Turklāt Lietuva ir NATO dalībvalsts, tāpēc nav pamata domāt, ka Lietuva vai kāda cita Baltijas valsts varētu kļūt par Krievijas agresijas upuri", viņš sacīja.

Pēc viņa teiktā, šādas bažas par drošību ir tikai normālas, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, taču lietuviešiem vairāk jāieklausās valdības un citu oficiālo institūciju paustajā, nevis jāseko līdzi dažādiem sociālo tīklu informācijas kanāliem.

Dalies ar šo ziņu