Baltkrievijā notikusi vairāku augstu amatpersonu un uzņēmumu vadītāju maiņa

Ārvalstīs
Sargs.lv/Belta
Lukašenko
Foto: Reuters/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pēdējā laikā veicis vairākas kadru maiņas, ieceļot jaunu vicepremjeru, ministru vietniekus, uzņēmumu direktorus, rajonu izpildkomitejas priekšsēdētāju, vēstniekus un citas augstas valsts amatpersonas. A. Lukašenko veiktās kadru pārbīdes, visticamāk, ir saistītas ar centieniem rast risinājumu Baltkrievijas sarežģītajai ekonomiskajai situācijai, ko radījušas Rietumvalstu noteiktās sankcijas.

Premjerministra pirmā vietnieka amatā tika apstiprināts līdzšinējais parlamenta augšpalātas priekšsēdētāja vietnieks Leonīds Zajacs, kurš turpmāk valdībā kūrēs lauksaimniecības jomu, Viņš laikā no 2012. līdz 2019.gadam arī bijis lauksaimniecības ministrs.

Pēc L. Zajaca teiktā, viņa galvenais uzdevums būs nodrošināt produkcijas pieejamību vietējā tirgū un palielināt eksportu uz citām valstīm.

“Baltkrievijai stingri jāieņem nišas. Tuvākais tirgus ir Krievijas Federācija. Jāpievērš uzmanība eksportam uz Ķīnas Tautas Republiku. Jānodrošina ārvalstu valūtas ieplūšana Baltkrievijā caur pārdošanas apjomiem un produkcijas kvalitāti,” viņš norādīja.

Savukārt uzņēmuma, kas nodarbojas ar “Beloruskaļij” produkcijas eksportu,“Belorusskaja kaļinaja kompaņija ģenerāldirektora amatā tika apstiprināts Aleksejs Skraga, kurš iepriekš bija valsts uzņēmuma “Belspecvņeštehņika” vadītājs. Šis uzņēmums specializējas apbruņojuma, militārās tehnikas, kā arī citu augsto tehnoloģiju produktu izstrādē, ražošanā un tirdzniecībā.

A. Lukašenko, tiekoties ar A. Skragu, norādīja, ka nav svarīgi, kādu produktu pārdot – potašu, tehniku vai apbruņojumu.

“Šobrīd darbs potaša tirgū līdzinās ieroču un citas speciālās tehnikas tirdzniecībai. Visam jābūt klusam, mierīgam,” teica A. Lukašenko, piebilstot, ka potašu vajag tirgot visur – arī ES, tikai jāatrod ceļi, kā to darīt. “Bizness ir bizness. No politiķiem dažkārt maz ir atkarīgs. Īpaši tajās valstīs, kas mūs ieskauj,” viņš sacīja.

A. Lukašenko veiktās kadru pārbīdes, visticamāk, ir saistītas ar centieniem rast risinājumu Baltkrievijas sarežģītajai ekonomiskajai situācijai, ko radījušas Rietumvalstu noteiktās sankcijas. Ziņu izdevums “Naša Ņiva” informē, ka “Beloruskaļij” praktiski trijās no piecām kalnrūpniecības raktuvēm Soļihorskā neiegūst kāliju, un tas saistīts ar loģistikas problēmām ES un ASV noteikto sankciju dēļ. Šobrīd tiek veikti nelieli “Beloruskaļij” eksporta sūtījumi caur Krieviju.

Arī Baltkrievijas finanšu ministrs Jurijs Seļiverstovs iepriekš atzina, ka Baltkrievijai ir problēmas ar maksājumu saņemšanu no sankcijām pakļautajām un vēl nereorganizētajām tautsaimniecības nozarēm – potaša mēslošanas līdzekļu un naftas produktu eksporta.

Ekspertu skatījumā Baltkrievijā gaidāms masveida bezdarbs, īpaši sarežģīta situācija tiek prognozēta monopilsētās, kurā praktiski visi veikali un mājokļi pieder vienam uzņēmumam, kas ir arī galvenais darba devējs. Personāla atlases aģentūras norāda, ka “darba tirgus ir sastindzis gaidās” – darba devēji meklē kandidātus, taču nesteidzas ar piedāvājumu izteikšanu.

Dalies ar šo ziņu