ECB: "Sberbank Europe" ir bankrota priekšā

Ārvalstīs
LETA/AFP
Sberbanka
Foto: Reuters/Scanpix

Sankcijām pakļautās Krievijas valsts kontrolētās bankas "Sberbank" banku grupa Eiropā "Sberbank Europe" ir bankrota priekšā, jo noguldītāji no grupas bankām pastiprināti izņem naudu, liecina pirmdien publiskotais  Eiropas Centrālās bankas (ECB) paziņojums.

Tajā teikts, ka "Sberbank Europe", kuras galvenā mīne atrodas Austrijā, un tās meitasbankas Horvātijā un Slovēnijā "piedzīvojušas būtisku noguldījumu aizplūšanu, ko izraisījusi ģeopolitiskās spriedzes ietekme uz to reputāciju".

Pēc ECB vērtējuma, 'Sberbank Europe" un tās meitasbankas Horvātijā un Slovēnijā "nespēj vai, iespējams, nespēs pildīt savas saistības, ņemot vērā to  likviditātes situācijas pasliktināšanos".

"Sberbank Europe" ir arī meitasbankas Bosnijā un Hercegovinā, Čehijā, Serbijā un Ungārijā, taču uz tām neattiecas ECB tiešā uzraudzība. 

ASV saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā ceturtdien noteica sankicijas "Sberbank", liedzot tai veikt transakcijas, izmantojot Savienoto Valstu finanšu sistēmu.

Turklāt sestdien Rietumvalstis vienojās atslēgt vairākas lielas Krievijas bankas no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. Šo banku saraksts vēl nav publiskots, taču gaidāms, ka tajā būs arī "Sberbank".

"Sberbank" ir lielākā banka Krievijā, 50%+1 akcija tajā pieder Krievijas valstij.

Dalies ar šo ziņu