Iespējamie Baltkrievijas konstitūcijas grozījumi ļaus tās teritorijā Krievijai izvietot kodolieročus

Ārvalstīs
Sargs.lv/Foreign Policy
Baltkrievijas referenduma plakārts
Foto: foreignpolicy.com

Izmaiņas, kas arī visticamāk tiks pieņemtas, ļaus Krievijai izvietot kodolieročus Baltkrievijas teritorijā. Baltkrievijas konstitucionālais referendums, kas notiek šodien, vairo bažas visā Eiropā par to, ka Minska arvien vairāk nonāk Maskavas ēnā. Balsojumā tiks svītrots formulējums no Baltkrievijas konstitūcijas 18. panta, kas garantējis Baltkrievijas kodolieroču neitralitāti kopš tās neatkarības no Padomju Savienības 1991. gada augustā. Tā arī stiprinās visas Baltkrievijas Tautas asamblejas pilnvaras, kas ir rūpīgi atlasītas valdību atbalstošas ​​elites struktūra. Saskaņā ar ierosinātajiem grozījumiem asambleja kļūs par “demokrātijas augstāko pārstāvības institūciju” un varēs atlaist un ievēlēt tiesnešus, raksta ASV ārpolitikas žurnāls “Foreign Policy”.

Būtiski atzīmēt, ka šai asamblejai būs tiesības atcelt prezidentu. Ņemot vērā asamblejas politisko uzticību un jaunos noteikumus, kas ļauj Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko būt gan prezidentam, gan asamblejas vadītājam, Baltkrievijas diktators tagad gadiem ilgi varēs kontrolēt visus varas mehānismus.

Tās būs trešās izmaiņas Baltkrievijas konstitūcijā, ko A. Lukašenko ir virzījis kopš stāšanās amatā 1994. gadā.

Sagaidāms, ka referendums notiks pēc balsošanas noslēguma šodien, kurā izraudzīti “uzticami” novērotāji kā Uzbekistāna. Līdz ar to arī NATO dalībvalstīm arvien lielākas bažas rada Krievijas karaspēka klātbūtne Baltkrievijā, kas ir arvien pieaugošs drauds aliansei.

Piektdien Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns sacīja, ka Minskas soļi uz pastāvīgu Krievijas karaspēka izvietošanu ilgstošu militāro mācību un drošības apsvērumu aizsegā, visticamāk, izraisīs "NATO aizsardzības pozīcijas pielāgošanu" austrumos.

Kad ceturtdien sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, Krievijas karaspēks iebruka arī no Baltkrievijas dienvidu robežas, šķērsojot Senkivkas kontrolpunktu, lai sāktu virzību uz Ukrainas galvaspilsētu Kijevu. Dažas dienas iepriekš Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins bija paziņojis, ka militārās mācības ar Krieviju tiks pagarinātas sakarā ar "saasināto situāciju" Ukrainā, izbeidzot cerības, ka aptuveni 30 000 Krievijas karavīru no Baltkrievijas atgriezīsies mājās Krievijā.

Dalies ar šo ziņu