ASV un Kanāda noteiks sankcijas pret Putinu un Lavrovu

Ārvalstīs
LETA/AFP/UKRAINSKA PRAVDA
Kanāda
Foto: AP/Scanpix

ASV piektdien paziņoja, ka noteiks sankcijas pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas Drošības padomes locekļiem par Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Par šādu sankciju noteikšanu pirms tam paziņoja Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES).

"Pēc ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu un koordinācijā ar Eiropas sabiedroto lēmumu ASV pievienojas tiem, ieviešot sankcijas pret prezidentu Putinu, Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Krievijas Drošības padomes locekļiem," sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki, piebilstot, ka par sankciju detaļām tiks paziņots vēlāk. 

Psaki pateica, ka daļa no šīm sankcijām būs ceļošanas aizliegums.

Pēc šī paziņojuma Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova paziņoja Krievijas televīzijā, ka "mēs (Krievija) esam sasnieguši līniju, pēc kuras sākas punkts, no kura atpakaļceļa vairs nav".

Piektdien kļuva zināms, ka ES iesaldēs Putina un Lavrova aktīvus. 

Arī Lielbritānija piektdien iekļāva Putinu un Lavrovu savā sankciju sarakstā, kas paredz viņu aktīvu iesaldēšanu. 

Par sankciju noteikšanu paziņoja arī Kanādas premjermnstrs Džastins Trudo, "Twitter" norādot - Kanāda uzliks bargas sankcijas  Putinam, viņa štāba priekšniekam un Krievijas ārlietu ministram, jo tieši viņiem ir jāuzņemas vislielākā atbildība par bojāgājušajiem Ukrainā. Viņš arī atzina, ka Kanāda ir par Krievijas atslēgšanu no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT.

Starp pasaules politiķiem, pret kuriem ASV noteikušas sankcijas, ir Irānas augstākais vadītājs ajatolla Ali Hamenei, Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro, Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns un Sīrijas prezidents Bašars al Asads. 

Dalies ar šo ziņu