ĀM: Rietumvalstis visos līmeņos brīdina Krieviju, ka situācijas eskalācijai būs nopietnas sekas

Ārvalstīs
LETA
Ukraina
Foto: Krievijas karavīri militāro mācību laikā Rostovas reģionā netālu no Ukrainas robežas. Foto: AP/Scanpix

Latvija kopā ar citām Rietumvalstīm, kā arī ar ASV un sabiedrotajiem visos līmeņos brīdina Krieviju, ka situācijas eskalācijai būs nopietnas politiskās un ekonomiskās sekas, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Pelšs.

21.decembrī Pelšs darba vizītē Vācijā tikās ar Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera ārpolitikas padomnieku Tomasu Bageru, jaunievēlētā Vācijas kanclera Olafa Šolca padomnieci ārlietās un drošības politikā Kristīnu Beinhofu un valsts sekretāru Jērgu Kukīsu.

Sarunu partneri pārrunāja aktuālos drošības politikas jautājumus - Krievijas rīcību, koncentrējot militāros spēkus pie Ukrainas robežas un izvirzot ultimātus NATO dalībvalstīm, Baltkrievijas režīma organizēto hibrīduzbrukumu uz Eiropas Savienības (ES) un NATO ārējās robežas, kā arī aktuālo ES-Ķīnas attiecībās.

Tikšanās dalībnieki pauda bažas un satraukumu par situācijas eskalāciju uz Ukrainas robežas, vienlaikus norādot, ka diskusijas atbilstošajos dalībvalstu formātos jau notiek un nav pamata apšaubīt stūrakmeņus, uz kā balstās NATO.

Valsts sekretārs uzsvēra, ka lai arī situācija uz Baltkrievijas robežas ir šķietami mierīga, tieši Latvija šobrīd izjūt hibrīduzbrukuma aktīvo fāzi.

"Baltkrievijas apzināti organizētais uzbrukums uz ES un NATO ārējās robežas nav beidzies, un mēs nedrīkstam zaudēt modrību. ES dalībvalstīm jāstrādā, lai īstenotu 6.sankciju kārtu," pauda ĀM valsts sekretārs.

Tikšanās laikā tika pārrunātas arī tādas tēmas kā ES Stratēģiskais kompass un NATO stratēģijas izstrāde. Pavasara un vasaras mēnešos sagaidāmas aktīvas diskusijas dalībvalstu starpā par ES drošības un aizsardzības politikai aktuālām tēmām.

Dalies ar šo ziņu