ES piešķir līdzekļus Baltkrievijas demokrātisko mediju atbalstam

Ārvalstīs
LETA/DW
bilde
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) piešķirs Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem vēl 30 miljonus eiro, kas cita starpā būs paredzēti neatkarīgo mediju atbalstam, svētdien pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"ES atbalsta Baltkrievijas tautu tās cīņā par brīvību un demokrātiju. Šodien mēs palielinām mūsu atbalstu, piešķirot papildu 30 miljonus jaunatnei, neatkarīgajiem medijiem, valsti pametušajiem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un kultūras darbiniekiem," tviterī paziņoja Leiena.

Svētdien EK prezidente Briselē tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku.

Leiena atgādināja, ka ES gatava piešķirt Baltkrievijai trīs miljardus eiro, kad valstī sāksies demokrātiskā transformācija.

"Baltkrievu tautai ir likumīgas tiesības noteikt savas valsts tālāko likteni," uzsvēra Leiena.

Pēc pērn augustā notikušajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, valsti pārņēma masu protesti.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Dalies ar šo ziņu