Krievija Baltkrievijas teritorijā jau izvietojusi vienu S-400 pretgaisa aizsardzības iekārtu

Ārvalstīs
Sargs.lv/TVP World
Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma S-400 "Triumf"
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Krievija Baltkrievijā jau izvietojusi vismaz vienu S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmu, kas pagaidām tiek izmantota karaspēka apmācību nolūkos. Tā Baltkrievijas pašpasludinātais vadonis Aleksandrs Lukašenko paziņoja intervijā Kremļa kontrolētajā propogandas medijā “Rossiya Segodnya” (RT), ziņo Polijas medijs “TVP World”.

“Mēs esam radījuši abu valstu militāro apmācību centru. Krievija tā vajadzībām ir piegādājusi S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmu,” tā A. Lukašenko teikto intervijā “RT” citē Baltkrievijas režīma oficiālā ziņu aģentūra “BelTA”.

“Es Krievijas prezidentam lūgšu atstāt šo iekārtu Baltkrievijā,” piebilda pašpasludinātais Baltkrievijas diktators.

Image
Baltkrievijas pašpasludinātais diktators A. Lukašenko sniedz interviju Rietumvalstu sankcijām pakļautajam Kremļa galvenajam propogandistam Dmitrijam Kiseļovam
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix
Foto: Baltkrievijas pašpaslidinātais diktators Aleksandrs Lukašenko sniedz interviju Rietumvalstu sankcijām pakļautajam Kremļa galvenajam propagandistam Dmitrijam Kiseļovam/via REUTERS/Scanpix

Krievijas izstrādātā pretgaisa aizsardzības iekārta S-400 “Triumf” ir mobilā pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēma.

Kā norāda “TVP World”, kopš vardarbīgās demokrātisko protestu apspiešanas, kas sekoja Baltkrievijas sabiedrībai reaģējot uz masveida Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu par labu ilggadējam valsts vadītājam A. Lukašenko, viņa režīms arvien ciešāk tuvinās Kremlim.

Līdztekus Baltkrievija uzsākusi hibrīdkaru pret Eiropas Savienību, Latvijas, Lietuvas un Polijas virzienā ik dienu sūtot simtiem Minskas režīma atvesto Tuvo austrumu valstu migrantu. Pēdējo nedēļu laikā, Baltkrievijas militarizēto vienību atbalstīti, migranti sarīkojuši vairākus grautiņus uz Baltkrievijas robežas ar Poliju. Šajos uzbrukumos ievainojumus guvuši Polijas robežsargi un karavīri.

Tikmēr Krievija turpina spēku savilkšanu pie robežas ar Ukrainu, draudot ar iespējamu liela mēroga militāru iebrukumu, lai pieliktu punktu Ukrainas eiroatlantiskajiem ārpolitikas centieniem. Kā intervijā portālam “Sargs.lv” pieļāva Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba, Kijeva neizslēdz iespēju, ka pret Ukrainu vērstais uzbrukums varētu notikt arī no Baltkrievijas teritorijas, tostarp, iesaistot Baltkrievijas bruņotos spēkus.

Šonedēļ Rīgā notikušajā NATO ārlietu ministru sanāksmes laikā sabiedrotie uzsvēra saistību starp Baltkrievijas uzsākto hibrīdkaru pret Eiropas Savienību un Krievijas spēku savilkšanu pie Ukrainas. Ministri izteica skaidru brīdinājumu Krievijai, ka gadījumā, ja tā nolems iebrukt Ukrainā, ASV kopā ar tās Eiropas sabiedrotajiem ieviesīs drastiskas atbildes sankcijas.

Tikmēr Krievija Ukrainas pierobežā izsludinājusi militārās mācības, kurās kopumā iesaistīsies 10000 karavīru.

Kā liecina ASV un Ukrainas izlūkošanas dati, šobrīd Krievija pie Ukrainas robežām ir koncentrējusi 90000 līdz 100000 karavīru lielu kontingentu. Atsevišķas vienības jau ieņēmušas savas izejas pozīcijas iespējamajam iebrukumam. Kā uzskata Ukrainas un ASV militāro izlūkdienestu pārstāvji, uzbrukums varētu būt gaidāms nākamā gada janvārī vai februārī.

Dalies ar šo ziņu