Vidusjūrā avarējis Lielbritānijas Karaliskās flotes iznīcinātājs F-35

Ārvalstīs
Sargs.lv/Ministry of Defence of UK/Mirror
Iznīcinātājs F-35B
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Vidusjūrā avarējis Lielbritānijas Jūras spēku iznīcinātājs F-35B, kas bijis bāzēts uz Karaliskās flotes lidmašīnu bāzes kuģa “HMS Queen Elizabeth” ziņo Lielbritānijas aizsardzības ministrija.

Lielbritānijas aizsardzības ministrija norāda, ka negadījums noticis ikdienišķa lidojuma laikā. Pēc avārijas pilots ir izglābts un nogādāts atpakaļ uz kuģa.

Par notikušo uzsākta izmeklēšana. Līdz izmeklēšanas beigām ministrija neplāno sniegt sīkākus komentārus par avārijas iemesliem.

Tikmēr Lielbritānijas laikraksts “Mirror” ziņo, ka pēc avārijas Lielbritānijas Karaliskā flote uzsākusi darbus, lai no jūras dzelmes izceltu avarējušo lidmašīnu un tās detaļas. Tas nepieciešams, lai pie F-35 slepenajām tehnoloģijām pirmie nenonāktu Krievijas jūras spēku pārstāvji.

Kā ziņo “Mirror”, negadījuma laikā lidmašīnas pilots veiksmīgi katapultējies, savukārt lidmašīna tikusi sadragāta, iekrītot ūdenī. Neraugoties uz to, lidmašīnas atlūzas aizvien satur tādas tehnoloģijas, kuru nonākšana pretinieku rokās var būt bīstama.

Šo tehnoloģiju vidū ir slepena radaru sistēma un sensori, kas ļauj Lielbritānijas bruņojumā esošajām lidmašīnām F-35B lidot ar virsskaņas ātrumu, vienlaikus esot neredzamām pretinieka radaru ekrānos.

Kā norāda “Mirror” par šo tehnoloģiju interesi izrāda gan Krievija gan Ķīna.

Laikraksts norāda, ka šobrīd jau ir atrastas lidmašīnas atlūzas un līdz izcelšanas brīdim tās apsargā ASV un Lielbritānijas kaujas ūdenslīdēju komanda.

Dalies ar šo ziņu