Diplomāti: ES tuvu jaunu sankciju noteikšanai Baltkrievijai

Ārvalstīs
LETA/REUTERS
bilde
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ir tuvu tam, lai noteiktu jaunas sankcijas Baltkrievijai, vēršoties pret 30 indivīdiem un organizācijām, arī ārlietu ministru un lidsabiedrību "Belavia", un tās varētu tikt apstiprinātas jau nākamajā nedēļā, pavēstīja trīs ES diplomāti.

Jaunās sankcijas būs vērstas pret amatpersonām, kas ir vainojamas Minskas hibrīdoperācijā ar nelegālo migrantu masveida iesūtīšanu bloka austrumu valstīs.

Trešdien 27 ES valstu vēstnieki vienosies, ka nelegālo migrantu koncentrēšana Baltkrievijā pie Polijas robežas ir hibrīdkarš, un šis atzinums būs tiesiskais pamats sankciju pastiprināšanai.

ES valstis arī apsver iespēju paplašināt jūlijā Baltkrievijai noteiktās ekonomiskās sankcijas, vēršoties pret vietējo pārapdrošināšanas sektoru un lielāko valsts uzņēmumu "BelarusRe", norādīja diplomāti.

Sankcijām tiks pakļauts ārlietu ministrs Vladimirs Makejs, jo viņa ministrija tiek apsūdzēta Baltkrievijas vīzu izsniegšanā ES neietilpstošo valstu pilsoņiem, konkrēti Sīrijas un Irākas pilsoņiem, skaidroja diplomāti.

ES jau aizliegusi "Belavia" izmantot ES gaisa telpu un lidostas, kad Baltkrievija maijā piespieda Minskā nosēsties "Ryanair" lidmašīnu, lai režīms varētu aizturēt opozīcijas žurnālistu.

Tagad līdz ar tiešu sankciju noteikšanu lidsabiedrībai tā nevarēs nomāt lidaparātus no Īrijas, Rumānijas un Dānijas uzņēmumiem.

Tiesa gan, ES turpinās debates par to, vai sankcijas būtu jānosaka tikai jauniem nomas līgumiem vai arī jau noslēgtajiem līgumiem.

Līdz ar sankcijām, kas tiks noteiktas šomēnes, kopējais cilvēku skaits, kam iesaldēti aktīvi un aizliegts iebraukt ES, sasniegs teju 200, bet sankcijām pakļauto organizāciju un uzņēmumu skaits pārsniegs 20.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

NATO pirmdien nosodīja Baltkrieviju par migrantu taktisko izmantošanu, lai vērstu spiedienu pret ES, aliansei norādot, ka ir satraukta par eskalāciju uz robežas ar Poliju.

Kā ziņots, pirmdien simtiem migrantu mēģināja no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Tas bija pirmais migrantu mēģinājums masveidā sturmēt Polijas robežu, un tika atvairīts.

Otrdienas vakarā Polijas ziņu aģentūra PAP paziņoja, ka divām lielām migrantu grupām tomēr ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas.

Visi Polijas teritorijā iekļuvušie nelegālie imigranti aizturēti, trešdienas rītā pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Dalies ar šo ziņu