ASV iegrožos hakerisma instrumentu eksportu uz Krieviju un Ķīnu

Ārvalstīs
LETA/AFP
hakeri
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV varas iestādes trešdien pavēstīja par jauniem noteikumiem, kuru mērķis ir iegrožot hakerisma tehnoloģiju eksportu uz tādām valstīm kā Krievija un Ķīna, ņemot vērā kiberuzbrukumu skaita krasu pieaugumu pasaulē.

Šie noteikumi, kas stāsies spēkā 90 dienu laikā, neļaus pārdot zināmu programmatūru vai aprīkojumu attiecīgām valstīm, ja vien šādu pārdošanu neapstiprinās ASV Tirdzniecības ministrijas birojs.

"Savienotās Valstis ir pret tehnoloģijas nepiemērotu izmantošanu cilvēktiesību pārkāpšanai vai citu ļaunprātīgu kiberdarbību veikšanai, un šie jaunie noteikumi palīdzēs nodrošināt, ka ASV uzņēmumi neveicin autoritāru praksi," teikts Tirdzniecības ministrijas paziņojumā.

Pirms dažām dienām publicēti ASV valdības dati parādīja, ka 2021.gada pirmajā pusgadā vien Vašingtonai ir ziņots par maksājumiem 590 miljonu ASV dolāru apmērā, kas saistīti ar izspiedējprogrammatūru. Domājams, ka šogad šādu maksājumu apjoms būs lielāks nekā iepriekšējā desmitgadē kopā.

Šis skaitlis arī par 42% pārsniedz šādu maksājumu apjomu, par kādu finanšu institūcijas ziņojušas attiecībā uz visu 2020.gadu. ir norādes, ka patiesais ar izspiedējprogrammatūru saistīto maksājumu apjoms var būt miljardos dolāru.

Lai gan Maskava noliedz jebkādu atbildību, lielākājā daļā jaunāko izspiedējprogrammatūras uzbrukumu pret ASV tiek vainotas hakeru grupas, kas ir krievvalodīgas vai darbojas no Krievijas teritorijas.

Saskaņā ar Tirdzniecības ministrijas jaunajiem noteikumiem būs vajadzīga licence, lai pārdotu zināmu programmatūru vai aprīkojumu uz vietām, kas atzītas par "valstīm ar nacionālās drošības vai masu iznīcināšanas ieroču risku" vai pret kurām jau ir noteikts ieroču enbargo.  

ASV un Izraēla ir ievērojami pārstāvētas kiberdrošības produktu pārdošanas tirgū.

Tirdzniecības ministrijas jaunie noteikumi tika izstrādāti vairākus gadus, amatpersonām mēģinot apsvērt tehnoloģijas leģitīmas izmantošanas veidus tādiem mērķiem kā kiberaizsardzība.

Tehnoloģijas sarežģītības un tās dažādā pielietojuma dēļ noteikumi var būt komplicēti, tos diferencējot valdībām, aizsardzības pielietojumam un privātpersonām. 

  •  

Dalies ar šo ziņu