ASV aizsardzības ministrs ieradies Gruzijā uz militārām sarunām

Ārvalstīs
LETA/AFP
Gruzija
Foto: Foto: AP/Scanpix

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pirmdien ieradies vizītē Gruzijā, lai paustu tai atbalsta vēstījumu Krievijas draudu priekšā.

Ostins centīsies atjaunot militārās apmācības programmu un demonstrēs ASV saistības Gruzijai, kas jau labu laiku cenšas kļūt par pilnvērtīgu NATO dalībvalsti.

Šī ir pirmā ASV aizsardzības ministra vizīte Gruzijā kopš 2014.gada.

"Mēs iedrošinām un pastiprinām to valstu suverenitāti, kas atrodas pie Krievijas agresijas frontes līnijām," pirms vizītes žurnālistiem sacīja ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona.

Gruzijas separātiskajos reģionos Abhāzijā un Dienvidosetijā atrodas Krievijas karaspēks, un Maskava iebilst pret Gruzijas centieniem palielināt Gruzijas sadarbību ar NATO līdz pilnvērtīgas dalībvalsts statusam.

ASV gadiem īsteno apmācību programmas ar Gruzijas armiju un fokusējas uz operatīvās savietojamības attīstīšanu ar NATO, kā arī teritoriālo aizsardzību. Pašreizējās programmas termiņa beigas ir decembrī.

Sarunās ar Gruzijas premjerministrs Irakliju Garibašvili un aizsardzības ministru Džuanašeru Burčuladzi Ostins arī paudīs atzinību par Gruzijas ieguldījumu divas desmitgades ilgušajā militārajā misijā Afganistānā, sacīja ASV amatpersonas. 

No 2004. līdz 2021.gadam ASV vadītajos spēkos piedalījušies vairāk nekā 20 000 Gruzijas karavīru, šajā konfliktā dzīvību zaudējuši 32 Gruzijas karavīri.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācijai jāpievērš lielāka uzmanība tam, ka Gruzija var potenciāli sliekties uz Krievijas vai Ķīnas pusi, sacīja bijušais ASV diplomāts, Floridas Starptautiskās universitātes politikas zinātnieks Deivids Kreimers.

"Pastāv pieaugošas bažas, ka šī valdība ir nedaudz par elastīgu pret Maskavu," viņš sacīja. "Daļa no tā ir vilšanās par, kā viņi to saskata, progresa trūkumu integrācijā NATO."

No Tbilisi Ostins dosies tālāk uz Ukrainu un Rumāniju ar līdzīgu vēstījumu par atbalstu to konfrontācijā ar Krieviju.

Dalies ar šo ziņu