Merkele: Balkānu valstu uzņemšana ir ES "absolūtās ģeostratēģiskās interesēs"

Ārvalstīs
LETA/AFP
Balkāni
Foto: A. Merkele ar Serbijas prezidentu Aleksandaru Vučiču Belgradā. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien paziņoja, ka Rietumbalkānu reģiona valstu uzņemšana Eiropas Savienībā (ES) ir bloka "absolūtās ģeostratēģiskās interesēs", jo šobrīd par ietekmi Rietumbalkānu reģionā sacenšas Rietumi, Ķīna un Krievija.

ES dalībvalstīm "vienmēr vajadzētu paturēt prātā to, ka mūsu absolūtās ģeostratēģiskās interesēs ir tiešām uzņemt šīs valstis Eiropas Savienībā", sacīja Merkele, kas šogad atstās kanclera amatu.

"Mēs redzam (..) ka [Balkānos] ir arī ietekme no daudziem citiem pasaules reģioniem," teica Merkele kopīgā preses konferencē ar Serbijas prezidentu Aleksandaru Vučiču Belgradā.

Sešas Balkānu valstis - Albānija, Bosnija un Hercegovina, Kosova, Melnkalne, Serbija un Ziemeļmaķedonija - mēģina panākt uzņemšanu ES un ir dažādās stadijās savā ceļā uz dalību blokā.

Merkele atzinīgi novērtēja Balkānu valstu progresu ceļā uz uzņemšanu ES, bet arī mudināja spert "tālākus soļus uz likuma varu, demokrātiju un pilsoniskās sabiedrības plurālismu". 

Viņa arī aicināja uz lielāku progresu kopīga tirgus izveidošanā Rietumbalkānos, kas ir Albānijas, Serbijas un Ziemeļmaķedonijas iniciatīva.

Merkele pirmdien apmeklēja Serbiju, bet otrdien Albānijas galvaspilsētā Tirānā tiksies ar Albānijas premjerministru Edi Ramu un viņa kolēģiem no šī reģiona valstīm.

Kopš Horvātija 2013.gadā kļuva par jaunāko ES dalībvalsti, blokā ir mazinājusies gatavība uzņemt jaunas dalībvalstis. Tāpēc ir izskanējuši brīdinājumi, ka Brisele riskē ar ārējas ietekmes pastiprināšanos šajā reģionā, sevišķi no Pekinas un Maskavas puses.

ES prezidējošā valsts Slovēnija gatavojas oktobrī rīkot šī reģiona valstu samitu, lai atjaunotu bloka paplašināšanās procesu. 

Dalies ar šo ziņu