Norvēģijas armijas jaunās "acis un ausis" Ziemeļos - lidmašīna "P-8A Poseidon"

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Barents Observer/NATO Maritime Command
Poseidon
Foto: Foto: Boeing

Pirmais Norvēģijas bruņotajiem spēkiem paredzētais lidaparāts  “P-8A Poseidon” savu pirmo lidojumu veicis 9. augustā no “Boeing Renton” rūpnīcas Vašingtonas štatā, ASV. Šī ir pirmā no piecām jaunajām lidmašīnām, ar ko tiks papildināta Norvēģijas gaisa flote, nomainot šobrīd operējošos gaisa kuģus “P-3 Orions”, kas labi pazīstami kā “putni” debesīs virs Norvēģu un Barenca jūras. Plānots, ka pirmo lidmašīnu Norvēģija saņems jau tuvākajā laikā, bet pārējās četras 2022. un 2023. gadā, ziņo “The Barents Observer”.

Šīs teritorijas Ziemeļu Ledus okeānā svarīgi regulāri uzraudzīt, jo šajos ūdeņos bieži mēdz iepeldēt Krievijas zemūdenes.

Kā informē lidmašīnu ražotājs “Boeing”, gaisa kuģi ir aprīkoti ar speciālām novērošanas sistēmām, taču, pirms tos piegādāt Norvēģijas Aizsardzības materiālu aģentūrai (NDMA),  tuvākajā laikā vēl plānoti papildu testi. Paredzams, ka pirmo jauno lidmašīnu Norvēģija saņems šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, bet pārējās četras 2022. un 2023. gadā.

“Šis pirmais atklāšanas lidojums ir nozīmīgs pavērsiens Norvēģijai, un “Boeing” komanda ir apņēmusies piegādāt viņiem jauno “P-8” floti pēc plānotā grafika,” saka “P-8 Europe” programmas vadītājs Kristians Tomsens (Christian Thomsen).

Viņš norāda, ka “P-8 Poseidon” piemīt tādas īpašības un tehniskie parametri, kas palīdzēs Norvēģijai uzlabot pretzemūdeņu karadarbības spējas, kā arī izlūkošanas un novērošanas spējas, un būs atbalsts arī meklēšanas un glābšanas operācijās. Turklāt šis ir ieguvums ne tikai Norvēģijai, bet visai NATO, jo veicinās reģionālo sadarbību un savietojamību ar NATO dalībvalstīm.

Image
Poseidon
Foto: Foto: Boeing
Foto: Boeing

Norvēģijas Karaliskie gaisa spēki no Andøya gaisa stacijas pašlaik operē ar “P-3” lidmašīnām. Ieviešot “P-8”, lidojumu operācijas pārcelsies uz jaunu bāzes vietu Evenes gaisa stacijā, kas atrodas stundas brauciena attālumā no Harstades pilsētas polārā loka iekšpusē. Līdz ar to lidmašīnām būs īsāks lidojuma laiks līdz svarīgajiem ūdeņiem ārpus Norvēģijas ziemeļiem.

Pēdējos gados Krievijas Ziemeļu flotes zemūdenes ir palielinājušas savu aktivitāti uz rietumiem no Barenca jūras, iepeldot daudz dziļāk Norvēģu jūrā Atlantijas okeāna ziemeļos. NATO valstis, tostarp Norvēģija, ir lietas kursā par Krievijas 4. paaudzes daudzfunkcionālajām “Yasen” klases uzbrukuma tipa zemūdenēm, kas kuģo klusāk par iepriekšējām un bruņotas ar tālas darbības spārnotajām raķetēm.

Jaunajām lidmašīna “P-8A”aprīkojumā ir īpašas ar skaņas bojas, kas ļauj atklāt un pamanīt zemūdenes. Tāpat lidmašīnām ir iespēja palaist torpēdas, lai vajadzības gadījumā varētu tās arī iznīcināt.

Tāpat Norvēģijas jūras novērošanas lidmašīnām būs arī svarīga loma valsts zivsaimniecības kontrolē, sekojot līdzi traleru darbībai, kas zvejo Barenca jūrā.

Dalies ar šo ziņu