Krievija un Uzbekistāna sāk kopīgas militārās mācības pie Afganistānas robežas

Ārvalstīs
LETA/AFP
Krievija
Foto: Foto: TASS/Scanpix

Krievijas un Uzbekistānas armijas piektdien sākušas kopīgas militārās mācības pie Afganistānas robežas. Pēc nedēļas līdzīgi manevri plānoti Tadžikistānā, kurai arī ir kopīga robeža ar Afganistānu, kur talibi strauji nostiprina savas pozīcijas, tostarp pierobežas rajonos.

Krievijas Centrālā militārā apgabala preses dienests piektdien pavēstīja, ka Krievijas miera uzturētāju vienības un īpašo uzdevumu brigādes ieradušās mācību poligonā Uzbekistānā.

Mācībās piedalās 1500 karavīru un 200 vienības un tās ilgs līdz 10. augustam. Mācībās tiks izmantotas arī militārās lidmašīnas, kas atrodas Krievijas militārajā bāzē Kirgizstānā.

Savukārt no 5.augusta līdz 10.augustam Tadžikistānā plānotas militārās mācības, kurās piedalīsies Krievijas, Uzbekistānas un Tadžikistānas spēki.

Krievijas Ārlietu ministrijas amatpersona pagājušajā nedēļā intervijā radio sacīja, ka mācības būs signāls Vidusāzijas iedzīvotājiem, ka situācija Afganistānā neapdraudēs reģionu.

Krievijas Ārējais izlūkdienesta (SVR) direktors Sergejs Nariškins intervijā ziņu aģentūrai TASS piektdien sacīja, ka Maskavas drošības dienesti uztur ciešus kontaktus ar Vidusāzijas valstu drošības dienestiem jautājumos, kas skar Afganistānu.

Viņš sacīja, ka situācija Afganistānā pasliktinās ar katru dienu, un talibi sagrābj savā kontrolē arvien plašākas teritorijas.

Tadžikistānai ir aptuveni 1300 kilometrus gara robeža ar Afganistānu. Jūnijā talibi sagrāba savā kontrolē galveno robežpunktu uz robežas ar Tadžikistānu.

Krievija paziņojusi, ka palīdzēs stiprināt Tadžikistānas armiju, piegādājot tai ieročus un aprīkojumu un palīdzot organizēt apmācības.

Uzbekistānai ir tikai 144 kilometrus gara robeža ar Afganistānu.

Dalies ar šo ziņu