Migrantu krīzes uzraudzībai Igaunija uz Lietuvas-Baltkrievijas robežu plāno nosūtīt trīs dronus

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee/LETA
Igaunijas Aizsardzības ministrija
Foto: Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets. Foto: Igaunijas Aizsardzības ministrija

Nelegālo migrantu pieplūdums Lietuvā no Baltkrievijas robežas puses ir hibrīds uzbrukums, uzskata Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets (Kalle Laanet). Lai pastiprinātu situācijas novērošanu uz kaimiņvalsts robežas ar Baltkrieviju, Igaunija no 1. augusta ir gatava atvēlēt trīs bezpilota lidaparātus, raksta Igaunijas sabiedriskais medijs “ERR.ee”.

Tāpat Igaunija piešķirs Lietuvai 100 kilometrus dzeloņdrāšu, lai Lietuva varētu nostiprināt robežu ar Baltkrieviju un ierobežot nelegālo migrantu pieplūdumu, sestdien pēc sarunas ar Lietuvas iekšlietu ministri Agni Bilotaiti (Agnė Bilotaitė) pavēstīja Igaunijas aizsardzības ministrs K. Lānets.

“Lietuva mums ir tuvs sabiedrotais, un mūsu uzdevums ir nekavējoties tai sniegt atbalstu šajā krīzē. No 1.augustā mēs esam gatavi nosūtīt uz Lietuvu trīs bezpilota lidaparātus, lai uzlabotu robežas uzraudzības situāciju,” sacīja ministrs.

Palīdzības lūgumu izteikušas Lietuvas varasiestādes, skaidrojot, ka nožogojuma būve uz robežas ar Baltkrieviju tiek aizkavēta, jo trūkst dzeloņdrāšu. Igaunija šo palīdzību sniegs bez atlīdzības.

K. Lānets arī norādīja, ka situāciju saspringtāku dara fakts, ka drīzumā Baltijas valstu robežu tuvumā plānotas ikgadējās vērienīgās Krievijas militārās mācības “Zapad”, kurās plāno piedalīties arī Baltkrievijas armijas karavīri.

Jau ziņots, ka Lietuvas drošības struktūras šogad uz robežas ar Baltkrieviju aizturējušas vairāk nekā 2430 migrantus, un tas ir 30 reizes vairāk nekā pērn. Vairums migrantu ir Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu iedzīvotāji.

K. Lānets un A. Bilotaite apsprieda arī to, kā Igaunija Lietuvai migrantu krīzes pārvarēšanā varētu palīdzēt nākotnē, jo līdz šim Igaunija jau piegādājusi teltis un atvēlējusi cilvēkresursus.

Abu valstu ministri ir vienisprātis -  Baltkrievijas varas iestādes tīši noorganizējušas šo nelegālās migrācijas plūsmu uz Lietuvu, tāpēc pret Baltkrieviju būtu jāvērš papildu sankcijas nekā jau noteiktās. Piemēram, Igaunija pēc “Ryanair” lidmašīnas nolaupīšanas Baltkrievijas lidmašīnām noteica lidojumu aizliegumu.

Tikmēr Lietuvā diennakts laikā notverts vēl 131 nelegālais imigrants, kas nelikumīgi šķērsojis valsts robežu ar Baltkrieviju, bet divos robežsardzes iecirkņos izcēlušies konflikti starp tur izmitinātajiem ārvalstniekiem, pirmdien paziņojis Valsts robežsardzes dienests.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināts ārkārtējais stāvoklis.

Dalies ar šo ziņu