Makrons: Francija 2022.gada sākumā izbeigs militāro spēku darbību Sāhelas reģionā

Ārvalstīs
LETA/AFP
Barkhane
Foto: Foto: AP/Scanpix

Francijas militārie spēki, kas cīnās pret džihādistiem Sāhelas reģionā un kuros ir vairāk nekā 5000 karavīru, izbeigs savu darbību šajā reģionā 2022. gada pirmajā ceturksnī,  otrdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Makrons pagājušonedēļ bija paziņojis par Francijas militārās klātbūtnes pakāpenisku samazināšanu Sāhelas reģionā un notiekošās operācijas "Barkhane" ("Barhans") pabeigšanu.

Tagad viņš ir noteicis termiņu šīs operācijas beigām, gan apliecinot, ka Francija pilnīgi "neatstās" šo reģionu.

"Mēs kārtīgi pabeigsim operāciju "Barkhane" 2022. gada pirmajā ceturksnī," Makrons paziņoja karavīriem Francijas valsts svētku - Bastīlijas dienas - svinību priekšvakarā.  

Makrons pagājušonedēļ sacīja, ka Francijas turpmākā klātbūtne Sāhela reģionā tiks nodrošināta, piedaloties starptautiskos spēkos "Takuba", kuru "mugurkauls" būs vairāki simti Francijas karavīru.

Tas nozīmēs Francijas bāzu slēgšanu un īpašo spēku izmantošanu pretterorisma operācijām un militārai apmācībai.

Sāhela reģionā, kas atrodas Sahāras tuksneša dienvidos, ir izvietoti 5100 Francijas karavīru, kas atbalsta vietējos spēkus cīņā pret islāmistu ekstrēmistu grupējumiem.

Operācija "Barkhane" sākās 2013. gada janvārī, kad Francija veica militāru intervenci, lai apturētu džihādistu virzīšanos uz priekšu Mali.  

Dalies ar šo ziņu