Par kapelānu Vācijas armijā iecelts militārais rabīns

Ārvalstīs
Sargs.lv/DPA international
Vācu karavīri ierindā
Foto: Foto: Bundeswehr/Darius Retzlaff

Vācijā pirmoreiz pēc 100 gadiem kā Bundesvēra rindās par kapelānu inaugurēts rabīns. Gaidāms, ka turpmākajos gados Vācu armijai pievienosies arī citi jūdaistu garīdznieki, vēsta “Deutsche Press Agency”.

Inaugurācija notikusi pirmdien Leipcigas sinagogā. Par Saksijas pavalsts rabīnu kā vācu armijas ebreju kapelānu tika iecelts Zolts Balla (Zsolt Balla).

Z. Balla intervijā raidorganizācijai “Bayern 2” pirms ceremonijas teica, ka ar savu kalpošanu Vācijas bruņoto spēku rindās cer sasniegt ne tikai ticīgos Bundesvēra rindās, bet arī citviet Vācijā.

“Es domāju, ka antisemītisms un jebkāda veida naids pret minoritātēm ir lieta, ko mēs nekad nespēsim izskaust no sabiedrības,” sacīja rabīns, vienlaikus norādot, ka iespējams vismaz izolēt šīs tendences ar labu darbu, labām sarunām un sadarbību. “Mums tas katru gadu jānovērtē atkal un atkal – vai mēs darām pietiekami daudz, lai sabiedrību Vācijā padarītu labāku?”

Tāpat viņš sacīja, ka viņa amats ir vēsturiska atbildība.

“Domāju, ka tā nav maldīga cerība teikt, ka kādreiz Bundesvēram būs dabiski, ka tā rindās ir ebreju karavīri, kā tas ir ASV, Nīderlandes, Francijas un Anglijas bruņotajos spēkos,” pauda Z. Balla.

Nupat par bruņoto spēku kapelānu ieceltais rabīns kopš 2019. gada ir Saksijas reģionālais rabīns.

Dalies ar šo ziņu