ASV samazina Tuvajos Austrumos dislocēto karavīru un pretgaisa aizsardzības vienību skaitu

Ārvalstīs
LETA/AFP
ASV pretgaisa aizsardzības sistēma "Patriot"
Foto: Foto: US ARMY PHOTO BY FRANK TREVINO

Pentagons paziņojis, ka samazina Tuvajos Austrumos dislocēto karavīru un pretgaisa aizsardzības vienību skaitu.
 

ASV Aizsardzības ministrija apstiprināja izdevuma "Wall Street Journal" sniegto informāciju, ka no Irākas, Kuveitas, Jordānijas un Saūda Arābijas tiek izvestas astoņas pretgaisa aizsardzības raķešu "Patriot" baterijas un atsevišķa pretraķešu sistēma THAAD no Saūda Arābijas.

Katras baterijas darbības nodrošināšanai nepieciešams simtiem karavīru un civilo darbinieku.

Vienības tiek pārvietotas uz citām valstīm un dažas atgriežas ASV apkopes darbu veikšanai.

ASV armija strauji maina savu izkārtojumu pasaulē, pilnībā aizejot no Afganistānas un kā arvien lielāku draudu uztverot Ķīnu.

Pretgaisa aizsardzības sistēmu izvešana no Tuvajiem Austrumiem notiek laikā, kad prezidenta Džo Baidena administrācija mēģina mazināt saspīlējumu attiecībās ar Irānu.

Baidena administrācija iesaistījusies netiešās sarunās ar Irānu par iespēju pārskatīt bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu pamest kodolpaktu - Kopējo visaptverošo rīcības plānu (JCPOA).

Baidena administrācija ir gatava atteikties no Trampa administrācijas radikālajiem soļiem, arī centieniem apturēt pilnīgi visu Irānas naftas eksportu, ja Irāna atsāks kodolpakta prasību ievērošanu, ko tā pārtrauca darīt, protestējot pret iepriekšējās ASV administrācijas sankcijām.

Tomēr Irāna uzstāj uz pilnīgi visu sankciju atcelšanu, savukārt Baidena administrācija norādījusi, ka spēkā paliks sankcijas, kas noteiktas citu bažu dēļ, arī saistībā ar situāciju cilvēktiesību jomā un Irānas atbalstu ekstrēmistu kustībām.

Dalies ar šo ziņu