Blinkens vizītē Kijevā atkārtoti pauž atbalstu Ukrainai

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reuters/AP News
Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Scanpix
Foto: Foto: Chine Nouvelle/SIPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens ceturtdien vizītes laikā Kijevā paziņoja, ka Vašingtona varētu palielināt palīdzības sniegšanu Ukrainai pēc nesenajām Krievijas agresīvajām darbībām, kad tā savilka apjomīgu karaspēku pie robežām ar Ukrainu.

Vizītes laikā Kijevā Antonijs Blinkens norādīja, ka Krievija joprojām saglabājusi ievērojamu daudzumu karavīru un tehnikas par spīti savam paziņojumam par karaspēka izvešanu no reģiona.

Blinkens arī sacīja, ka ASV prezidents Džo Baidens vēlas apmeklēt Ukrainu un tikties ar prezidentu Volodimiru Zelenski, tomēr nesniedza sīkāku informāciju. Tāpat arī viņš nekomentēja Vašingtonas viedokli par Ukrainas ieceri pievienoties NATO aliansei.

“Es jums varu pateikt, prezidenta kungs, ka mēs, tāpat kā mūsu partneri, jūs atbalstām. To pašu dzirdēju arī, kad pirms pāris nedēļām biju NATO [aizsardzības un ārlietu ministru sanāksmē]. Mēs raugāmies uz Krieviju, lai tā pārtrauktu neapdomīgu un agresīvu rīcību,” A. Blinkens sacīja V. Zelenskim.

15.aprīlī notikušajā sanāksmē tika apspriesta Krievijas spēku savilkšana pie Ukrainas robežas, kas ir apjomīgākā kopš 2014.gada Krimas aneksijas. “Sabiedrotie pilnībā atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo neatkarību. Mēs aicinām Krieviju nekavējoties veikt deeskalāciju, pārtraukt tās agresīvās provokācijas un ievērot tās starptautiskās saistības,” sanāksmē paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Tāpat Antonijs Blinkens sacīja, ka Vašingtona “aktīvi cenšas vēl vairāk stiprināt sadarbību drošības jomā un sniegt palīdzību,” tomēr sīkāku informāciju nesniedza. Viņš  arī mudināja Ukrainu turēties uz korupcijas un oligarhu apkarošanas ceļa.

“Ukrainai ir divi izaicinājumi: agresija, kas nāk no ārpuses un agresija, kas faktiski nāk no valsts iekšienes, ko rada korupcija, oligarhi un citi, kas savas intereses nostāda augstāk par Ukrainas tautas interesēm,” viņš sacīja.

Vašingtonā Baltā nama pārstāve Karīna Žana-Pjēra (Karine Jean-Pierre), komentējot Ukrainas vēlmi pievienoties NATO, sacīja, ka administrācija ir apņēmusies turēt atvērtas durvis, lai valstis varētu pievienoties, “kad tās ir gatavas un spējīgas izpildīt dalības saistības un pienākumus, kā arī var dot savu ieguldījumu Eiroatlantiskās zonas drošības stiprināšanā.”

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Krievija no Krimas pussalā izvietotajiem vairākiem desmitiem tūkstošu karavīru izvedusi tikai aptuveni 3500 karavīru. “Joprojām pastāv draudi. Neviens nevēlas šādus pārsteigumus,” viņš sacīja.

Apmeklējot Ukrainu tik drīz kopš stāšanās amatā un pirms vizītes Krievijā, Blinkens norāda, ka Ukraina ir ārpolitikas prioritāte ASV prezidenta dienaskārtībā. Viņa vizīte Ukrainā bija ļoti gaidīta un iezīmēja cerību par atbalstu dalībai NATO un par tālākas militārās palīdzības saņemšanu no ASV.

Dalies ar šo ziņu