Arī Baltkrievijā pieaug militārā aktivitāte

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defence Blog/LETA/AFP
Baltkrievijas karavīri mācībās Vitebskas apgabalā
Foto: Foto: Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix

Laikā, kad pasliktinās Baltkrievijas attiecības ar kaimiņos esošajām NATO dalībvalstīm, Baltkrievijas bruņotie spēki palielina savas  militārās aktivitātes valsts iekšienē, vēsta portāls “Defence Blog”.

Pēdējo nedēļu laikā sociālos tīklus pārpludinājuši video un foto materiāli, kuros redzama Baltkrievijas bruņoto spēku smagās tehnikas un karavīru pārvietošanās.

Aculiecinieki fiksējuši gan militāros konvojus uz ceļiem, gan vilcienu sastāvus, kuros tiek vesta uzkrautā kara tehnika. Kā raksta medijs, sastāvi ar bruņutransportieriem un tankiem fiksēti netālu no Baltkrievijas robežas ar Ukrainu un Krieviju.

Video, kas ticis publicēts 20. aprīlī, redzams vilciena sastāvs ar Baltkrievijas bruņutransportieriem BTR-80 un vienu “Cayman” četrriteņu bruņumašīnu, kas fiksēta Vitebskā, netālu no robežas ar Krieviju.

 

Pagājušajā nedēļā Vācijas laikraksta “Bild” žurnālists Julians Ropke (Julian Ropcke) sociālās saziņas vietnē “Twitter” rakstīja, ka Baltkrievija ir izvietojusi savus bruņotos spēkus gar robežu ar Ukrainu.

“Arī diktators [Aleksandrs] Lukašenko pārvieto Baltkrievijas armiju pie Ukrainas robežām (šeit Rivnes apgabalā ir tikai 60 kilometri līdze robežai),” viņš rakstīja savā tvītā.

Kopš aizvadītajā vasarā pieredzētajiem masu vēlēšanu rezultātu viltojumiem un pēcāk sekojošajai vardarbīgo protestu apspiešanai Baltkrievijas autoritārā prezidenta A. Lukašenko režīmu aizvien manāmāk palīdz stutēt Kremlis.

Saasinoties Krievijas un Ukrainas attiecībām un, gatavojoties iespējamam iebrukumam, Ukrainu nomelnojoši safabricēti sižeti redzami ne tikai Krievijas propagandas medijos, bet arī Baltkrievijas valsts medijos.

ASV pirmdien paziņojušas, ka atjauno sankcijas pret deviņiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, jo līdzšinējā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms ignorējis Vašingtonas prasības atbrīvot politieslodzītos, kas ieslodzīti pēc piedalīšanās demokrātiskos protestos.

Starp sankcionētajām kompānijām ir arī lielākais Baltkrievijas valsts uzņēmums "Belneftekhim", kas nodrošina 30% no Baltkrievijas rūpnieciskās ražošanas kopapjoma.

Dalies ar šo ziņu