Lietuvā aizvadītajā mēnesī novērots būtisks dezinformācijas uzbrukumu pieaugums

Ārvalstīs
Sargs.lv
Viļņa Lietuva
Foto: Foto: Pixabay.com

Lietuvā aizvadītajā mēnesī fiksēts ievērojams dezinformācijas uzbrukumu pieaugums, atsaucoties uz Lietuvas Bruņoto spēku Stratēģisko komunikāciju departamenta ziņojumu, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.lt.

Kopumā februārī fiksēti 382. gadījumi, kad par Lietuvas bruņotajiem spēkiem aizvadītajā mēnesī bijusi “negatīva informatīvā aktivitāte”.

“Salīdzinot ar iepriekšējiem sešiem mēnešiem, dezinformācijas gadījumu kopskaits ir kāpis gandrīz par 32 procentiem,” teikts Lietuvas Bruņoto spēku paziņojumā.

Kā vēsta LRT.lt, aizvadītajā mēnesī izdevies neitralizēt “pret Lietuvu un Poliju vērstu kompleksu informācijas operāciju. Uzbrukuma mērķis bija diskreditēt abu valstu politiķus un medijus, kā arī valstīs izvietotos ASV karavīrus.

“Intensitātes, biežuma un satura ziņā februārī galvenie dezinformācijas mērķi bija Lietuvas centieni īstenot uz tiesiskumu un demokrātiju balstītu ārpolitiku, aktīvi piedalīties NATO spēju stiprināšanas procesā un meklēt iespējas izveidot valstī jaunus militāros poligonus,” ziņojumā norāda Lietuvas Bruņotie spēki.

Dezinformācijas uzbrukumos bija vērojami centieni vērsties arī pret Lietuvas enerģētiskās neatkarības politiku, piemēram, atvienošanos no postpadomju elektroapgādes sistēmas BRELL, pret Klaipēdā izvietoto sašķidrinātās dabasgāzes pārkraušanas termināli, kā arī pret ikdienas politiskajiem un sociālekonomiskajiem procesiem.

Populārs uzbrukuma mērķis bija arī Lietuvas – Baltkrievijas savstarpējās attiecības.

“Pret Lietuvu aizvien turpinās apvainojumi mēģinājumos destabilizēt situāciju Baltkrievijā, centienos iejaukties kaimiņvalsts iekšējās lietās, kā arī pret Baltkrieviju vērstā ārpolitikā, lai tādējādi radītu spiedienu uz kaimiņvalsti,” sacīts ziņojumā.

Vienlaikus ar šiem apvainojumiem tika uzskaitīti zaudējumi Lietuvas ekonomikai, ko izraisījusi valsts nostāja. Izskanēja paziņojumi, ka Lietuva šī iemesla dēļ zaudējusi Baltkrievijas un Krievijas tranzītkravas

Dezinformācijas ziņojumos tika apgalvots, ka Lietuva ir zaudējusi tranzīta kravas no Baltkrievijas un Krievijas, līdz ar to arī stabilus ienākumus akli piemērojot sankcijas pret savām kaimiņvalstīm. Šādi valsts neesot domājusi par saviem pilsoņiem, kuri strādā baltkrievu uzņēmējiem piederošajā SPA viesnīcā “Belorus”. Dezinformācijas izplatītāji sabiedrību baidīja, ziņojot, ka tik pat bēdīgs liktenis var piemeklēt arī Klaipēdas ostas darbiniekus.

Pēc Lietuvas bruņoto spēku veiktās analīzes, dezinformācijas uzbrukumiem tika pakļautas arī Lietuvas un Krievijas attiecības. Iemesls šādiem uzbrukumiem, tiek meklēts Lietuvas pozīcijā pret Krievijas varas iestāžu veikto vēršanos pret opozīcijas pārstāvjiem, atteikšanos iegādāties Krievijā radītās “Sputnik V” vakcīnas, kā arī politiku saistībā ar Eiropas Savienības Austrumu partnerības valstīm.

“Lietuva un pārējās Baltijas valstis tiek pastāvīgi apvainotas rusofobijā, cilvēktiesību pārkāpumos un brīvību ierobežojumos, bet, kā apgalvo dezinformācijas izplatītāji, valstu rīcība notiek saskaņa ar ASV instrukcijām,” sacīts Lietuvas Bruņoto spēku ziņojumā. Lietuvas amatpersonu vizītes Ukrainā, Moldovā un Gruzijā dezinformācijas izplatītāji nodefinējuši kā Lietuvas imperiālo ambīciju īstenošanu, pakļaujot uzbrukumiem attiecību veidošanu ar šīm valstīm.

Tāpat aizvadītajā gadā tika izplatīti nepatiesi naratīvi par Lietuvas dalību NATO, cenšoties graut pilsoņu lojalitāti valstij, mazināt viņu uzticību valdības institūcijām, kā arī mazināt nozīmi valsts dalībai NATO.

Dalies ar šo ziņu