Lietuvas izlūkdienesti brīdina par Krievijas elektroniskās loģistikas uzraudzības sistēmas bīstamību

Ārvalstīs
Sargs.lv/ LRT.lt
kravu konteineri
Foto: Foto: Pixabay.com

Krievija var izmantot savu digitāli kravu izsekošanas sistēmu kā līdzekli iespējai ekonomisko sviru pielietošanai pret komercuzņēmumiem vai valstīm savu politisko un ekonomisko interešu sasniegšanā. Tā savā ziņojumā par aizvadīto gadu secina Lietuvas Valsts drošības dienests un Lietuvas Militārais izlūkdienests.

Ziņojumā teikts, ka Krievijas jaunā kravu izsekošanas sistēma izmanto “Glonass” navigācijas sistēmu – vienīgo, ko drīkst izmantot Krievijas bruņotie spēki. To izstrādāja “Roskosmos” sadarbībā ar citiem Krievijas uzņēmumiem specifiski Krievijas bruņoto spēku prasībām.

“Ir ļoti iespējams, ka viens no galvenajiem iemesliem šādas kravu izsekošanas sistēmas izveidē ir Krievijas centieni iegūt kontroli pār kravu plūsmām starp Krieviju, Kazahstānu, Baltkrieviju, Ķīnu un Eiropas Savienības valstīm,” sacīts ziņojumā.

Dati par kravu plūsmām tiek sniegti Krievijas Federālajam Muitas dienestam, kā arī federālajai transporta uzraudzības iestādei Rostransnadzor.

Sistēmas darbību nodrošina “Digitālo platformu attīstības centrs”, kas ir meitas uzņēmums kompānijai “RT-Invest Transport Systems”. Šī kompānija ir saistīta ar Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pietuvināto oligarhu Rotenbergu ģimeni.

"Krievija var izmantot datus, kas iegūti no kravu izsekošanas sistēmas kā ekonomiskās ietekmes līdzekli, ko var vērst kā pret uzņēmumiem, tā arī valstīm, pielāgojot savas sankcijas, vai arī tiešā veidā virzot Krievijas biznesa intereses,” teikts ziņojumā.

Tāpat izlūkdienestu eksperti brīdina, ka, ņemot vērā, ka kravu izsekošanas sistēmu ir veidojuši Krievijas militārās industrijas pārstāvji, “tā tiks izmantota datu vākšanai, lai ar iegūto informāciju nodrošinātu Krievijas bruņotos spēkus.”

Dalies ar šo ziņu