Igaunijas prezidente meklē vakcinēšanās iespējas pirms aprīlī plānotā brauciena uz Afganistānu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ERR.ee/LETA
Igaunijas prezidente
Foto: Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida (Kersti Kaljulaid) pirms aprīlī plānotās vizītes Afganistānā līdz marta beigām lūgusi rast ārkārtas iespēju pašai vakcinēties un pret Covid-19 vakcinēt arī pavadošo delegāciju, raksta Igaunijas nacionālā ziņu vietne “ERR.ee”.

Prezidentes biroja vadītājs Tīts Rīsalo (Tiit Riisalo) vēstulē Veselības pārvaldei skaidrojis, ka saskaņā ar NATO starptautiskās misijas noteikumiem attiecībā uz Covid izplatības ierobežošanu vizīte Afganistānā ārzemju delegācijām iespējama vien tad, ja tās dalībnieki vakcinēti vismaz 14 dienas pirms ierašanās valstī.

Tā kā Igaunijas prezidentes vizīte Afganistānā plānota aprīļa pirmajā pusē, vakcīnu vajadzētu saņemt līdz marta beigām.

Vizītes laikā plānots pārrunāt joprojām sarežģīto situāciju nemierīgajā Afganistānā, kā arī Igaunijas aizsardzības spēku lomu. NATO misijas "Resolute Support" ietvaros šobrīd Afganistānā atrodas igauņu karavīru-atmīnētāju komanda, kājnieku grupa kā atbalsta elements, tāpat arī militārie policisti, mediķi un štāba virsnieki.

Bijušais prezidents Tomas Ilvess Afganistānā viesojās 2010. gada oktobrī, taču pēc tam kara plosīto valsti apmeklējušas arī citas augsta ranga Igaunijas amatpersonas, ieskaitot bijušo premjeru A, Ansipu un vairākus aizsardzības ministrus.

Jau ziņots, ka šodien, 3. martā, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida darba vizītē uzturas Latvijā, ar šo vizīti simboliski iezīmējot simts gadus, kopš Latvija un Igaunija viena otru atzinusi “de iure”, uzsākot diplomātisko sadarbību jau citā līmenī.

Pēc tikšanās ar Latvijas prezidentu Egilu Levitu viņa žurnālistiem arī pauda prieku par Igaunijas un Latvijas ciešo sadarbību aizsardzības jomā. Viņa uzsvēra, ka valstis kopīgi iestājas par to, lai partneri un sabiedrotie saprastu drošības situāciju reģionā. Tāpat norādīja, ka paveikts arī kaut kas praktisks – Ādažu bāzē atrodas NATO Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi”, kurā dāņi, latvieši un igauņi sadarbojas, kopīgi padarot NATO spēcīgāku.

“Mūsu reģiona ciešā sadarbībā virzāmies uz to, lai kopīgi attīstītu savas spējas. Šodien mēs Igaunijā redzam Latviju un Igauniju kā divas valstis, kurās aizsardzība ir vienota un kopēja NATO kontekstā,” žurnālistiem sacīja Kaljulaida.

Dalies ar šo ziņu